ΠΟΕΔΗΝ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου για τις αναστολές εργασίας

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΕΔΗΝ
Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά του μέτρου των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον του κορωνοϊού.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί κατά των αναστολών εργασίας, καλεί τα στελέχη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται για δεύτερη φορά η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για άρση των αναστολών.

Οι αναστολές εργασίας αφορούν τους υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Το μέτρο ελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου 2021 για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, στόχος ήταν η αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, έκτοτε έχει καταργηθεί κάθε περιοριστικό μέτρο. Εν τούτοις, συνεχίζονται ακόμα οι αναστολές, «χωρίς υγειονομικό όφελος». Έχουν όμως «υγειονομικό κόστος, με δεδομένο ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα στερείται το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών», υποστηρίζει.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, δεν λαμβάνουν μισθό. Με βάση, όμως, το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και «όσοι έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λαμβάνουν το 50% του μισθού τους», προσθέτει.

Επιπλέον επισημαίνει ότι το Διοικητικό Εφετείο έχει ήδη δικαιώσει κάποιους υγειονομικούς, στο σκέλος της καταβολής του 50% του μισθού τους.

«Με βάση το σκεπτικό της πρώτης αρνητικής απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας, τώρα είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση με δεδομένο ότι εκλείπουν όλοι οι λόγοι που επικαλείται», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.