ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής σήμερα

  • Ρούλα Τσουλέα
στάση
Η στάση εργασίας θα αρχίσει στις 11 το πρωί. Ποια είναι τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Επιπλέον, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η στάση εργασίας διοργανώνεται με αφορμή τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει στη μαζική φυγή υγειονομικών, επισημαίνει.

«Είχαμε 7.000 αποχωρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της. «Χιλιάδες υγειονομικοί αμείβονται με μισθούς κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Με 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής και άλλοι επαγγελματίες δεν θα έλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλέψουν. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό».

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει πως ακόμη και η ρύθμιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι κατώτερη των περιστάσεων. Χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε ορισμένες μόνο ειδικότητες (π.χ. νοσηλευτικό προσωπικό). Αυτό όμως δημιουργεί τεράστιες αδικίες από τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα, υποστηρίζει.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθιστά επισφαλείς τις υπηρεσίες σε πολλούς τομείς και φορείς της Δημόσιας Υγείας, προσθέτει. Τέλος, εκφράζει την ριζική αντίθεσή της στην κάλυψη των κενών από τον ιδιωτικό τομέα και την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία.