ΠΟΕΔΗΝ: «Σκουριασμένα κλιματιστικά στο «Έλενα Βενιζέλου» ενόψει καλοκαιριού και παρά τον κορωνοϊό»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση και συντήρηση των κλιματιστικών -κυρίως τους υγειονομικούς χώρους- για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, πολλές διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων δεν έχουν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε καταγγελία της.

Μεγάλη προσοχή έχουν συστήσει οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χρήση των κλιματιστικών σε δημόσιους χώρους και να μην χρησιμοποιούνται, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.  Παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δεν επιβάλλουν τη χρήση τους, οι mini καύσωνες συμβαίνουν συχνά, ακόμη και αυτήν την εποχή. Πολλές διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο, – σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δεν έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα κλιματιστικά να λειτουργήσουν με ασφάλεια, όταν θα το απαιτήσει η άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει: «Με βάσει τις οδηγίες του ΠΟΥ και ΕΟΔΥ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση κλιματιστικών στα νοσοκομεία για να μην υπάρχει διασπορά του ιού από την ανακύκλωση του αέρα. Μάλιστα έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας οι οποίες δεν τηρούνται στα νοσοκομεία. Η εγκύκλιος προβλέπει συντήρηση,αλλαγή φίλτρων στα κλιματιστικά σώματα. Κανένα Νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει».

ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν υπάρχει προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι αποδεκατισμένες τεχνικές υπηρεσίες που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους:

«Δεν προλαβαίνουν να κάνουν την ενδεδειγμένη συντήρηση λόγω κορωνοιου. Οι τεχνικές Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από συντηρητές και χρήματα δεν υπάρχουν για να αναθέσουν καλή συντήρηση σε ιδιώτες συντηρητές».

ΠΟΕΔΗΝ: Σκουριασμένα τα κλιματιστικά στο «Έλενα Βενιζέλου»

Παμπάλαια και σκουριασμένα είναι τα κλιματιστικά στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», σύμφωνα με τις φωτογραφίες που φέρνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ:

«Δέστε σε τι κατάσταση είναι τα κλιματιστικά στο μαιευτικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου». Σκουριασμένα. Προπολεμικά χωρίς καμία συντήρηση. Το μόνο που τηρούν εκεί από τις οδηγίες χρήσης των κλιματιστικών είναι … τα ανοικτά παράθυρα. Ούτως ή άλλως δεν κλείνουν. Είναι χαλασμένα ή έχουν σπασμένα τζάμια», καταλήγει η ΠΟΕΔΗ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΠΟΕΔΗΝ