ΠΟΕΔΗΝ: «Προβλήματα και παθογένειες στις διακομιδές του ΕΚΑΒ πρέπει να λυθούν»

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΠΟΕΔΗΝ
Συμβάντα, όπως αυτό στα Γιάννενα, θα πρέπει να μας προβληματίζουν για να διορθώνουμε χρόνιες παθογένειες, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το ΕΚΑΒ πότε δεν αρνήθηκε διακομιδή ασθενούς σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το περιστατικό στα Γιάννενα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πατέρας ενός 7χρονου κοριτσιού που διακομίσθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καταγγέλει ότι το ΕΚΑΒ αρνήθηκε το αίτημα του για διακομιδή του παιδιού στην Αθήνα και «αναγκάστηκε» να το κάνει με δικό του ΙΧ.

«Το ΕΚΑΒ καθυστερεί σε πολλές περιπτώσεις διακομιδών, λόγω έλλειψης διασωστών και ασθενοφόρων. Επίσης οι χιλιάδες κατ’ έτος διανοσοκομειακές διακομιδές αναδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Πως είναι δυνατόν ένα κοριτσάκι 7 ετών να μην μπορεί, εν έτει 2024, να νοσηλευτεί στην Ήπειρο που διαθέτει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και πολλά άλλα Γενικά Νοσοκομεία; Δυστυχώς έπρεπε ο πατέρας της να τη μεταφέρει στην Αττική τα μεσάνυκτα με κίνδυνο της ζωής της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Γιάννενα: Τι απαντά το ΕΚΑΒ στις καταγγελίες ότι αρνήθηκε τη διακομιδή 7χρονης στην Αθήνα

Η πρακτική που ακολουθείται στις ενδονοσοκομειακές διακομιδές δυστυχώς οδηγεί σε τέτοιο είδους καταστάσεις. Όταν ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας του, οι θεράποντες γιατροί συνεννοούνται με τους γιατρούς του εφημερεύοντος νοσοκομείου υποδοχής. Αφού τον δεχθεί, ξεκινάει η διακομιδή. Όμως σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής φθάνει στο εφημερεύον νοσοκομείο υποδοχής μετά το κλείσιμο της εφημερίας του.

Η 7χρονη θα μπορούσε να διακομισθεί στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

«Κανονικά το εκάστοτε νοσοκομείο θα έπρεπε να παραλαμβάνει τον ασθενή παρ’ ότι τελείωσε η εφημερία του. Και όμως όχι. Εκεί απαιτείται νέα συνεννόηση του ΕΚΑΒ με τους γιατρούς του νέου εφημερεύοντος νοσοκομείου υποδοχής. Ασφαλώς και πρέπει να διορθωθεί αυτή η κατάσταση που ταλαιπωρεί, θέτει σε κίνδυνο τους διακομιζόμενους ασθενείς και το ΕΚΑΒ. Όταν γίνεται συνεννόηση των γιατρών και ξεκινάει η διακομιδή του ασθενούς πρέπει να παραδίδεται στο νοσοκομείο που έγινε η συνεννόηση ακόμη και εάν έληξε η εφημερία του», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαφορετικά εαν δεν προκρίνεται αυτό, τότε όταν ο εκτιμώμενος χρόνος της διακομιδής συμπίπτει με την αλλαγή εφημερίας πρέπει να γίνεται συνεννόηση των γιατρών με το εφημερεύον και με το επόμενο εφημερεύον νοσοκομείο. Εξ άλλου έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι ο εκτιμώμενος χρόνος δεν συμπίπτει με τον πραγματικό χρόνο ολοκλήρωσης της διακομιδής. Ως γνωστόν τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να υποδέχονται ασθενείς έκτακτα περιστατικά και σε ημέρες μη εφημερείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην προκειμένη περίπτωση με το κοριτσάκι στα Ιωάννινα «είναι απίστευτο αυτό που συνέβει». Όταν κλείνει η εφημερεία του Παίδων «Αγία Σοφία» ανοίγει η εφημερία του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που είναι μια πόρτα. Θα μπορούσε να διακομισθεί το κοριτσάκι στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα απαιτείται να υπάρξει σαφής οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο παραλαβής ασθενών μέσω διανοσοκομειακής συνεννόησης στο μεταίχμιο των εφημεριών. Για να γνωρίζουν Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ τον ακριβή τρόπο χειρισμού», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI