ΠΟΕΔΗΝ: Ποια νοσοκομεία λυμαίνονται οι εργολάβοι – «Κατασπατάληση χρημάτων και εκμετάλλευση εργαζομένων»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Να σταματήσουν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Κατασπατάληση των χρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου και εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα των συμβάσεων για υπηρεσίες φύλαξης, εστίασης, σίτισης, καθαριότητας και διοικητικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή να «παγώσουν» οι εργολαβίες, οι διοικητές των νοσοκομείων σπεύδουν να ολοκληρώσουν διαγωνισμούς με εργολάβους, ενώ σταδιακά απολύουν συμβασιούχους εργαζόμενους με ενεργές συμβάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα ανανεώνονταν.

«Δεν επιτρέπεται πολλά νοσοκομεία να έχουν τα χάλια τους κτιριακά και οι διοικητές το μόνο που τους νοιάζει είναι η ολοκλήρωση των εργολαβιών στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και διοικητικές υπηρεσίες. Δεν ιδρώνει το αυτί τους ούτε μετά τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας για παύση των εργολαβιών. Τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς πριν προλάβει να εκδώσει την εντολή το Υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι εργολαβίες και απολύουν δεκάδες από τους 6.000 συμβασιούχους που έχουν ενεργείς συμβάσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλοί διοικητές εκχωρούν τα έργα και τις εν λόγω υπηρεσίες με απ’ ευθείας αναθέσεις.

«Στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Απορούμε πως σκορπάνε έτσι διοικητές νοσοκομείων το δημόσιο χρήμα όταν δεν έχουν χρήματα να βάλουν ένα καρφί στο τοίχο του νοσοκομείου», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι «χρυσές» αναθέσεις και συμβάσεις στα δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων, πανάκριβες και επιζήμιες συμβάσεις με εργολάβους που «τρέχουν» αυτήν την εποχή στα δημόσια Νοσοκομεία είναι οι εξής:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Έγινε επέκταση της ανάθεσης φύλαξης σε εργολάβο έως το τέλους του χρόνου. Ο κάθε φύλακας στοιχίζει 3.500 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Δηλαδή, πάνω από το διπλάσιο ποσό, το οποίο θα στοίχιζε ένας συμβασιούχος. Η προηγούμενη ανάθεση, ήταν δίμηνη και αφορούσε 10 φύλακες, ενώ η επέκταση της αφορά 15 φύλακες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Προσέλαβαν γραμματείς μέσω εργολάβου, οι οποίοι στοιχίζουν 2.870 ευρώ τον μήνα έκαστος. «Περισσότερα από τα διπλά χρήματα σε σύγκριση με τον μισθό συμβασιούχου», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Πληρώνουν τέσσερις δικηγόρους περισσότερους από το Υπουργείο Υγείας. Έναν έμμισθο και τρεις με μπλοκάκι, έναντι 12.000 ευρώ το χρόνο».

«Τι τους θέλει 4 δικηγόρους το νοσοκομείο την ώρα που δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, ενώ εφημερεύει καθημερινά για ορθοπεδικά περιστατικά και έχει πολλά τροχαία;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: «Έτρεξε» ο διοικητής τον διαγωνισμό και 1η Οκτώβρη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, ο οποίος κοστολογεί την κάθε καθαρίστρια 2.500 ευρώ τον μήνα. Τα διπλά, δηλαδή, από τις την κάθε μία από τις 15 συμβασιούχες καθαρίστριες που απολύθηκαν με ενεργές συμβάσεις.

«Έτρεξαν να προλάβουν να μπει ο εργολάβος και τις πρώτες ημέρες δεν είχε καθαρίστριες να καθαρίσουν το νοσοκομείο. Η διοίκηση δεν τον έδιωξε απ’ το νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι δεν τηρούσε τη συμβατική υποχρέωση ανανεώνοντας τις συμβάσεις των 15 καθαριστριών που απολύθηκαν. Και τώρα η μία καθαρίστρια του εργολάβου -για την οποία ο ίδιος πληρώνεται- απασχολείται ως διοικητική υπάλληλος στο νοσοκομείο κάνοντας πρακτική άσκηση. Ασφαλώς και πρέπει να κάνει η εργαζόμενη τη πρακτική άσκηση, αυτό όμως αφορά τον εργολάβο και όχι το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο θα πρέπει να έχει την καθαριότητα που προβλέπει η σύμβαση.. Γιατί το νοσοκομείο κάνει τα στραβά μάτια;», τονίζει με έμφαση ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΖΑΝΕΙΟ: Στο Τζάνειο υπάρχουν φωτογραφίες με γκρεμισμένους σοβάδες από τους τοίχους. Όμως ο διαγωνισμός στη καθαριότητα με εργολάβο, προχωράει και κοστίζει με πολύ περισσότερα χρήματα από όσα στοιχίζουν σήμερα οι συμβασιούχοι, λένε οι εργαζόμενοι.

«Στα νοσοκομεία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες και αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν ως συμβασιούχοι. Η λύση είναι η ακύρωση όλων των διαγωνισμών. Να εκδιωχθούν όπου υπάρχουν εργολάβοι και να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες συμβάσεις με εργαζόμενους», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος και καταλήγει:

«Οι συμβάσεις έχουν κριθεί νόμιμες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κρίμα να απολύονται συμβασιούχοι με ενεργείς συμβάσεις και μετά να ζητάνε στον εργολάβο με τα μισά χρήματα. Μπράβο στους διοικητές που αντιστέκονται σε αυτή την πρόκληση».