ΠΟΕΔΗΝ: «Πέθανε 57χρονος, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Γρεβενών»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Οι ελλείψεις στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο Γρεβενών στοίχισαν τη ζωή σε 57χρονο ασθενή, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ΠΟΕΔΗΝ.

Η ακάλυπτη από αναισθησιολόγο εφημερία των νοσοκομείου Γρεβενών έγινε η αιτία, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ένας 57χρονος ασθενής που διακομίσθηκε από το ΕΚΑΒ με δύσπνοια την περασμένη Πέμπτη, να χάσει τη ζωή του.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι:

«Στο Νοσοκομείο Γρεβενών οι εφημερίες είναι επισφαλείς και επικίνδυνες για τους ασθενείς. Υπηρετούν δύο Αναισθησιολόγοι για να καλύπτουν την καθημερινή εφημερία και τις τακτικές ανάγκες του χειρουργικού τομέα. Την περασμένη Πέμπτη 23/5/2019, 1 η ώρα τα μεσάνυκτα προς Παρασκευή 24/5/2019, προσήλθε 57χρονος ασθενής με το ΕΚΑΒ με δύσπνοια. Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει και κατέληξε από ανακοπή. Εάν υπήρχε αναισθησιολόγος μπορεί να ζούσε ο ασθενής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ.

Για τουλάχιστον 10 εφημερίες τον μήνα, το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από αναισθησιολόγο

Τις επισφαλείς εφημερίες στο νοσοκομείο Γρεβενών από τον Σεπτέμβριο του 2018, επιβεβαιώνει και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, με έγγραφό του προς τη Διοίκηση και τους αρμόδιους φορείς. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και εξυπηρετεί αξιοσημείωτο αριθμό προσφύγων που διαμένουν στον ορεινό όγκο του νομού, δηλαδή σε μια περιοχή με αυξημένες υγειονομικές ανάγκες, εφημερεύει 10 μέρες το μήνα, χωρίς γιατρό αναισθησιολόγο.

Οι δύο αναισθησιολόγοι επαρκούν για την κάλυψη μόνο 20 ημερών το μήνα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αυτή η κατάσταση έχει συνέπεια:

  • την αύξηση του αριθμού των παραπομπών και διακομιδών ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο Νοσοκομείο
  • τη διακομιδή βαρέων πασχόντων υπό επισφαλείς συνθήκες με αυξημένη επικινδυνότητα για τη ζωή των ασθενών
  • την αδυναμία αντιμετώπισης βαρέων πασχόντων που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από ιατρό Αναισθησιολόγο
  • τη μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων

«Παρά τη γνωστοποίηση του θέματος στην 3η ΥΠΕ και τις επανειλημμένες – φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητή του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του θέματος, καμία λύση δεν βρέθηκε στο χρονικό διάστημα των 10 μηνών», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν στην καταγγελία τους:

«Η απαξίωση για την εύρεση λύσης του θέματος που πλέον έχει χρονίσει και έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό και την αγανάκτηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, είναι θέμα αδιαφορίας ή πολιτική σκοπιμότητα προς το Νοσοκομείο για την μελλοντική υποβάθμιση του; (…) Τα όρια της υπομονής έχουν εξαντληθεί! Ως πότε θα υφίσταται ο εμπαιγμός; Το θέμα επιζητά άμεση λύση, χωρίς κωλυσιεργία, υποκρισία και ψεύτικες υποσχέσεις! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής!», λένε.

ΠΟΕΔΗΝ: «Δημόσια Υγεία στον αυτόματο πιλότο των υπερπλεονασμάτων»

Καμία προσπάθεια δεν έχει κάνει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα, το οποίο υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2018, συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ :

«Όταν λείπει με άδεια ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους ασθενείς. Αλλοιώθηκε ο δευτεροβάθμιος ρόλος του Νοσοκομείου, μειώνονται τα χειρουργεία και αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών οι οποίοι χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση. Τα ψέματα, ο τσαμπουκάς και η εικονική πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων. Χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η Δημόσια Υγεία όμως είναι στον αυτόματο πιλότων των υπερπλεονασμάτων», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.