ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Πανελλαδική Στάση Εργασίας (12 – 3μμ) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας (13μμ) στο Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στηρίζοντας της κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ έχει επίσης προκηρύξει Στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο.

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «πολλοί ασθενείς θα γλίτωναν τη ζωή τους εάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν καλύτερα οργανωμένο στην Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία. Όμως η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν κρύβει τα σχέδιά της «να σπάσει αυγά» όπως είπε ο Πρωθυπουργός δηλαδή να καταργήσει, να συγχωνεύσει υγειονομικές μονάδες, για να προωθήσει τα σχέδια συρρίκνωσης, ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «Προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξαν 665 κλίνες και καλυμμένες είναι οι μισές με περιστατικά χαμηλής βαρύτητας. Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει το σύνολό τους. Ζητάμε την επίταξη άνευ όρων και προϋποθέσεων. Να συνεφημερεύουν με τα Δημόσια Νοσοκομεία και να εισάγουν επείγοντα περιστατικά κορωνοϊού για νοσήλια στις κλινικές και στις ΜΕΘ».

Σε εργασιακή εξάντληση λόγω της πανδημίας βρίσκονται οι υγειονομικοί

Παραλληλα, οι υγειονομικοί καταγγέλλουν την εργασιακή εξάντληση καθώς «εργάζονται χωρίς σταματημό ακατάπαυστα 2 χρόνια τώρα και κάθε ημέρα οι συνθήκες να χειροτερεύουν. Έχουν εξαντληθεί μέχρι λιποθυμίας».

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «τα χειροκροτήματα «εξαργυρώνονται» με στοχοποίηση, διαρκή ομηρία των συμβασιούχων, απειλές παράνομων απολύσεων όσων βρίσκονται σε αναστολή, απαξίωση, εξευτελιστικούς μισθούς, επιστροφή των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα στις υπηρεσίες στήριξης με απολύσεις 6000 συμβασιούχων συναδέλφων. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό και καμία ευθιξία να χαρακτηρισθεί εργατικό ατύχημα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση. Εάν ήταν ένστολοι θα είχαν στηθεί ανδριάντες και αποκαλυπτήρια στις πλατείες».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού, δωρεάν τεστ. Επίσης, ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Καθώς και επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. «Την στιγμή που εργάζονται συνάδελφοι με ενεργή νόσο κορωνοϊού λόγω των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ποιο είναι το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων; Περίπου 2500 Συνάδελφοι νοσούν από κορωνοϊό. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στα Νοσοκομεία. Μειώθηκε το προσωπικό πάνω από 10.000 υπαλλήλους σε σχέση με το περασμένο χειμώνα. (περίπου 7.000 αναστολές, 2.000 συνταξιοδοτήσεις, 2.500 προσωπικό σε καραντίνα)», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπλέον, διεκδικεί: ανάκληση των οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού. Τακτικά προληπτικό τεστ στο Προσωπικό. Ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Ένταξη στα ΒΑΕ. Αύξηση Μισθών. Μονιμοποίηση Συμβασιούχων. Εργατικό ατύχημα. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Επίταξη ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και προϋποθέσεων.