ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση στις 25 Απριλίου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι στις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση που μεταφράζεται σε 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια με 5ωρη στάση εργασίας για την Αττική μεταξύ 10:00 πμ και 15:00 μμ με ταυτόχρονη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 πμ έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας, της Προνοσοκομειακής Φροντίδας, είναι υπόθεση όλων μας. Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης για να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με μισθούς πείνας αν και νοιώθουμε έντονη τη στοχοποίηση εκ μέρους της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις Μνημονιακές Πολιτικές που ασκούν με απόλυτη πειθαρχία και υπακοή, φορτώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών στους εναπομείναντες ελάχιστους εργαζόμενους.

Ωραιοποιούν τις Μνημονιακές Πολιτικές που ασκούν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας για μερικά ψηφαλάκια.

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες κάτω του 5% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ) . Ας μας πει η Κυβέρνηση με ποιο μαγικό τρόπο ανατάσσει τη Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών.

Οι πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Μ. Βρετανία κ.α.) ασκούν σκληρή κριτική στις Κυβερνήσεις τους ομιλώντας για κατάρρευση των συστημάτων υγείας αν και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι άνω του 8% του ΑΕΠ των χωρών της.  Και τι ΑΕΠ έχουν!!!

Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες δεν υφίσταται Δημόσια Υγεία. Δεν το λέει μόνο η ΠΟΕΔΗΝ. Το λένε όλες οι επιστημονικές μελέτες. Το λέει ο ΟΟΣΑ. Κάθε ημέρα που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Οι πολίτες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν Υπηρεσίες Υγείας και η ποιότητα των παρεχόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζεται.

Εμφανείς είναι οι ελλείψεις των Νοσοκομείων σε υποδομές, εξοπλισμό και Προσωπικό.

Η Κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία το έτος 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ (λαμβάνουν 786 εκατ. ευρώ) και 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το έτος 2017.

Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για απόσυρση. Στα έτη των μνημονίων δεν έγινε καμία επένδυση στον εξοπλισμό και τις υποδομές. Σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκαν  τα Νοσοκομεία πριν τα μνημόνια ξεπέρασε το όριο ζωής.

Η αντικατάσταση ή η συμπλήρωσή του επαφίεται μόνο σε δωρεές από γνωστά Ιδρύματα. Αυτό δεν φτάνει. Δεν γίνεται έτσι Δημόσια Υγεία. Δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ. Περισσότερο για την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων δραστηριοποιούνται οι Ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.

Συχνά τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, σε υγειονομικό, αναλώσιμο υλικό, σε φάρμακα βασικών θεραπειών κ.α.

Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς να γίνονται μπαλάκι από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για διάγνωση και θεραπεία. Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Οι ΤΟΜΥ όπως προβλέψαμε αδυνατούν να στελεχωθούν. Οι ασθενείς συνωστίζονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων με απίστευτη ταλαιπωρία ωρών.  Το Προσωπικό μειώνεται κατά χιλιάδες και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Πανηγυρίζει με τις τηλεπροσλήψεις. Κλείνουν βασικές κλινικές Νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών. Εργάζεται ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια με οφειλόμενα 800.000 repo και άδειες.

Δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και κινδυνεύουν να περικοπεί και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Παραπέμφθηκε σε Επιτροπή για να αντικατασταθεί από υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Πως είναι δυνατόν να προσφέρει το Νοσηλευτικό Προσωπικό ασφαλείς Υπηρεσίες Υγείας 67 ετών;

Εάν περικοπεί το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ο μισθός του προσωπικού θα είναι κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

12.000 υπάλληλοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις άλλες Μονάδες υγείας και Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εάν απολυθούν θα καταρρεύσουν οι Μονάδες. Θα βάλουν λουκέτο.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζουν το εν λόγω προσωπικό  καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πέραν του 24μήνου δεν μπορούν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες η κυβέρνηση με νομοθετικούς ακροβατισμούς συνεχίζει την ομηρία τους. Διεκδικούμε τη μονιμοποίησή τους. Δεν μας καλύπτουν λύσεις όπως στους ΟΤΑ, με προκήρυξη των θέσεων και μοριοδότηση, που τελικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών σχεδόν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους.

Διεκδικούμε την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές ειδικότητες και την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Άμεση εκδίωξη όλων των εργολάβων.

Κάτω τα χέρια από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταστρέψετε για πολιτικές σκοπιμότητες, το διαχρονικό επίτευγμα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Δεν δεχόμαστε την υπηρεσιακή αξιολόγηση με την οποία δεν επιδιώκει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ποιότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών αλλά την κατηγοριοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές. Η συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών.

Δεν θα δώσουμε  το διαβατήριο  στο κο Πολάκη να δημιουργήσει με άνεση το κομματικό κράτος, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει.

Οι παράνομες καρατομήσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων των Νοσοκομείων συνεχίζονται. Κάθε ημέρα και άλλοι καρατομούνται.

Δεν έχουμε κανένα σκοπό να γίνουμε τα μνημονιακά πειραματόζωα της κυβέρνησης. Κηρύξαμε Απεργία – Αποχή κατά της Αξιολόγησης.

Οι πολίτες γνωρίζουν τι προσφέρουμε για να κρατήσουμε όρθια τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τις Προνοιακές Μονάδες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ