ΠΟΕΔΗΝ: Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί στην Υγεία του 2020 διαλύουν τα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
"Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου ακόμη και εάν παρέλαβε «καμένη γη» στην Δημόσια Υγεία", τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και κατεβαίνει στους δρόμους "για τη Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ".

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τους Διοικητές των Νοσοκομείων προκαλούν ανασφάλεια για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον νέο προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά ελλειμματικός, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

«Μια από τα ίδια στη Δημόσια Υγεία για το 2020» διαβλέπει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει περίπου τις ίδιες δαπάνες Υγείας με το 2019.

«Η κατάσταση που περιήλθαν τα Νοσοκομεία δεν σηκώνει περίοδο χάριτος. Όταν ταλαιπωρούνται άνθρωποι από την ανεπάρκεια του συστήματος δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου ακόμη και εάν παρέλαβε «καμένη γη» στην Δημόσια Υγεία. Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 στη Βουλή προς ψήφιση. Για άλλη μία χρονιά «φτωχός συγγενής» των κρατικών δαπανών είναι η Δημόσια Υγεία», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Χρέη των Νοσοκομείων πρώτο 9μηνο 900 εκ. ευρώ

Η ΠΟΕΔΗΝ βρέθηκε σήμερα για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας την Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας που εργάζονται αποδεκατισμένοι σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με μισθούς πείνας και πενιχρά δικαιώματα.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένες και το 2020 στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερο το σύστημα. Εξαιτίας αυτού αυξάνουν συνεχώς οι Ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Βάζουμε δηλαδή όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι θάνατοι από Νοσοκομειακές λοιμώξεις, η ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, ράντζα, Κέντρα Υγείας κλειστά μαρτυρούν την κατάρρευση».

ΠΟΕΔΗΝ: Χρηματοδότηση από το κράτος 780 εκατ. ευρώ

Η επιχορήγηση του συστήματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει κοντά στα 780 εκ. ευρώ για το έτος 2020, πρόκειται δηλαδή για τις μισές δαπάνες του έτους 2014 «παρότι πληρώνουμε άπειρους φόρους και 6% υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και συνεχίζουν λέγοντας ότι:

«Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις δικές μας εισφορές (η κρατική χρηματοδότηση μηδενική) και στα Νοσοκομεία θα καλύψει μικρό μέρος των υποχρεώσεών του. 888 εκατ. ευρώ όσα και το έτος 2019. Με βάση τις εισηγητικές εκθέσεις του Προϋπολογισμού 2019 που κατατέθηκε πέρυσι και του Προϋπολογισμού 2020 που κατατέθηκε τώρα προς ψήφιση στη Βουλή, τα έξοδα που προβλέπονται για τα Νοσοκομεία είναι μία από τα ίδια. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019 προέβλεπε ως εκτίμηση εξόδων για το 2018 2,897 δις ευρώ και πρόβλεψη εξόδων για το 2019 3,139 δις ευρώ».

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 προβλέπει ως εκτίμηση εξόδων για το 2019 2,721 δις ευρώ και ως πρόβλεψη εξόδων για το 2020 3,014 δις ευρώ, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή «καμία αύξηση των δαπανών». Ο Προϋπολογισμός του έτους 2019 στις προβλέψεις του αναφέρει ότι τα έξοδα σε Νοσοκομεία και Π.Φ.Υ. θα διαμορφωθούν το 2019 στα 3,357 δις ευρώ και ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 προβλέπει ότι τα έξοδα Νοσοκομείων και Π.Φ.Υ. θα διαμορφωθούν το 2020 στα 3,212 δις ευρώ.

«Το έτος 2019 προβλεπόταν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 96 εκ. ευρώ που τελικά διαμορφώνονται στα 39 εκ. ευρώ και το έτος 2020 προβλέπεται αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 25 εκ. ευρώ», αναφέρουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγουν: «Συμπερασματικά: Προϋπολογισμός μία από τα ίδια 2019 – 2020».

ΠΟΕΔΗΝ: 900 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων το πρώτο 9μηνο του 2019 ανέρχονται στο ποσό των 900 εκ. ευρώ (450 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές -πάνω του τριμήνου- και 450 ανεξόφλητες οφειλές -κάτω του τριμήνου).

«Το σύστημα συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω οικονομικής ανέχειας και της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ένα σύστημα με ελλείψεις, πεπαλαιωμένο σε εξοπλισμό και υποδομές χωρίς καμία δυνατότητα επενδύσεων. Γι αυτό βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις λόγω χαλασμένων ιατρικών μηχανημάτων, σοβάδες να πέφτουν, να τρέχουν νερά οι τοίχοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ιματισμού, χειρουργικών υλικών κλπ».

ΠΟΕΔΗΝ: Στα «κόκκινα» η στελέχωση των νοσοκομείων

Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει αντί να αυξάνει. Με τα στοιχεία του ίδιου του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών) το προσωπικό στα Νοσοκομεία λιγόστεψε τα χρόνια των Μνημονίων κατά 25.000. Τα έτη 2018-2019 έχουμε 3500 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Η προκήρυξη 2300 θέσεων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, η δαπάνη μισθοδοσίας του Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, μειώνεται από 2,215.756 δις ευρώ που ήταν το 2019 στα 2,193.116 δις ευρώ το 2020.

Πως θα γίνουν προσλήψεις;

  • 12.000 Συμβασιούχοι (επικουρικό, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ κλπ) εργάζονται στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει μονιμοποιηθούν.
  • Οι παρατάσεις που δίδονται είναι θετικές. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων.

«Η Κυβέρνηση καθυστερεί την παράταση των συμβάσεων και την θεσμοθέτηση σύναψης νέων συμβάσεων μετά 31.12.2019. Καλοβλέπει την επιστροφή των εργολάβων που επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωσή των εργολάβων είναι αιτία πολέμου. Όπως αιτία πολέμου είναι η κάθε μορφή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας που κάποιοι με προθυμία προτείνουν (ΠΙΣ)», αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Δημόσιων Νοσοκομείων.