ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομείο Μολάων – Χωρίς αναισθησιολόγο, χειρουργεία και ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Σοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας, με αποτέλεσμα σημαντικές υπηρεσίες, όπως τα χειρουργεία και οι διακομιδές, να μην μπορούν να παρασχεθούν στους ασθενείς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Το Νοσοκομείο Μολάων, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 30.000 μόνιμο πληθυσμό στο Δήμο Μονεμβάσιας (ο οποίος το καλοκαίρι τριπλασιάζεται), λειτουργεί με μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς. λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Εδώ και ένα χρόνο στο νοσοκομείο Μολάων βρίσκεται μόνο ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος μάλιστα μετακινείται στο Νοσοκομείο Σπάρτης τις 22 μέρες του μήνα, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς και κυρίως τα έκτακτα περιστατικά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Με εντέλλεσθε του Κοινού Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης και Μολάων ο αναισθησιολόγος δύο ημέρες το μήνα το τελευταίο τρίμηνο καλύπτει το Νοσοκομείο Σπάρτης, αφήνοντας έτσι περισσότερες το Νοσοκομείο Μολάων ακάλυπτο. Εξαιτίας αυτού έχουν σταματήσει τα χειρουργεία παρ’ ότι υπάρχουν 3 χειρουργοί και 2 ορθοπεδικοί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Στο Νοσοκομείο δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί παρ’ ότι υπάρχει γυναικολόγος. Υπηρετεί ένας παιδίατρος ο οποίος καλύπτει μόνο 8 εφημερίες το Νοσοκομείο το μήνα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Εργαζομένων.

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα και στη στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες.

«Το ΕΚΑΒ Μολάων υπολειτουργεί αφού διαθέτει 4 Διασώστες με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες το μήνα να είναι ακάλυπτες (τα έκτακτα περιστατικά τα παραλαμβάνει ασθενοφόρο που έρχεται από Σπάρτη, Νεάπολη, Γύθειο, μία ώρα απόσταση). Είναι αδιανόητο μία μεγάλη περιοχή να μην διαθέτει χειρουργικό τομέα και ΕΚΑΒ όταν η κοντινότερη Υγειονομική Μονάδα είναι μία ώρα δρόμο (72 χιλιόμετρα)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει αυτά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα του νοσοκομείου.