ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία στο «κόκκινο» και άνθρωποι που πεθαίνουν…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Υπέρηχος του ΕΣΥ- Σάπιο σύστημα" τιτλοφορείται η μακροσκελής ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ στην οποία απαριθμούνται για πολλοστή φορά τον τελευταίο χρόνο, τα τεράστια προβλήματα συγκεκριμένων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και προβλήματα δημόσιας υγείας που στερούν το υπέρτατο αγαθό της ζωής...

 

Και συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή τους: «Εδώ καράβια χάνονται (ανθρώπινες ζωές) βαρκούλες αρμενίζουν (Τσίπρας, Ξανθός, Πολάκης)»…

Μην ξεχνώντας δε όσα γίνονται από χθες με τις τηλεοπτικές άδειες και το φάσμα της ανεργίας που απειλεί παραπάνω από 1500 οικογένειες εργαζομένων στα ΜΜΕ, αναφέρουν: «Είμαστε αλληλέγγυοι στους δημοσιογράφους και εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, από τις αλλοπρόσαλλες χουλιγουντιανές φιέστες της κυβέρνησης. Δημοσιογράφοι – Τεχνικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στο χιόνι, τη βροχή, τη ζέστη καλύπτοντας τα γεγονότα.
Είναι παρόντες στους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ έξω από τα υπουργεία, στις πορείες στους δρόμους, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καλύπτοντας τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια καθημερινά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κυβερνητική εξουσία που κατέχει και την πολιτική επιρροή που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Την κυβέρνηση καθόλου δεν την νοιάζει η αντικειμενική ενημέρωση. Τη νοιάζει μόνο το ονοματεπώνυμο των επιχειρηματιών που θα κατέχουν τις άδειες και η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης.
Ταυτόχρονα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει ότι δήθεν πολεμά τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Αλήθεια ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά και την διαπλοκή; Γιατί δύο σχεδόν χρόνια κάνει μία τρύπα στο νερό;»…

Για την Δημόσια Υγεία αναφέρεται:
«Να ξεχάσουμε τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.
Μόλις σήμερα βρήκαν αρουραίο στο κτίριο που στεγάζεται το ΕΚΑΒ Κοζάνης στο υπόγειο του Νοσοκομείου.
Το κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του τοπικού Σωματείου, το έδωσαν στη δημοσιότητα. Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ της υποτίθεται αριστερής κυβέρνησης τι λέτε ότι κάνει; Δεν φροντίζει για τη μεταστέγαση του ΕΚΑΒ Κοζάνης σε κατάλληλο χώρο (είναι σχεδόν έτοιμος) αλλά διώκει πειθαρχικά τη Διοίκηση του Σωματείου επειδή δημοσιοποίησε το γεγονός.

Η κυβέρνηση έχει ανάγκη να κόβει κορδέλες, για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών ότι δήθεν εφαρμόζει το Παράλληλο Πρόγραμμα και όχι τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Μόνο όμως που ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν τους ξεγελάνε οι φιέστες. Βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα κοινωνικά αγαθά και την υγειά τους, καθότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Όταν πληρώνεις τα κοινωνικά αγαθά και υποφέρεις για να βρεις την υγειά σου, καθόλου δεν σ’ ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά κόλπα των Κυβερνώντων.

Τι να τις κάνουν οι πολίτες τις κορδέλες; Δεν χειρουργούν οι κορδέλες έγκαιρα, δεν εξασφαλίζουν κρεβάτι ΜΕΘ όταν πεθαίνεις αβοήθητος, δεν εξασφαλίζουν Νοσηλεία με ασφάλεια, δεν κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, δεν εξασφαλίζουν την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών που επίσης η υγεία τους κρέμεται σε μία κλωστή, δεν καλύπτουν με προσωπικό τις κλινικές φαντάσματα των Νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με τις κορδέλες απευθύνεται σε όσους μέχρι σήμερα δεν χρειάσθηκαν το ΕΣΥ. Γιατί όσοι το χρειάσθηκαν έχουν βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα. Την πολιτική καταστροφής του ΕΣΥ ακολουθεί πιστά η ψευτοαριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με απίθανους τύπους. Καταστρέφουν, εφαρμόζουν μνημόνια και όταν τους ακούς να μιλάνε νομίζεις ότι ζεις σε άλλη χώρα. Αντί να ζητάνε ταπεινά συγνώμη, χρησιμοποιούν φρασεολογία με την οποία απαιτούν από τον λαό να τους λέει και ευχαριστώ!!! Να τους αποθεώνει για τις πολιτικές που διαλύουν τα πάντα γύρω τους. Είναι φοβεροί τύποι!!!

Ο Υπουργός Οικονομικών σε άπταιστα ελληνικά λέει ότι εφαρμόζει λεπτομερώς τα Μνημόνια και οι Υπουργοί της Υγείας στο κόσμο τους, λένε ότι εφαρμόζουν παράλληλο πρόγραμμα.
Ποιο είναι το παράλληλο πρόγραμμα; Κόβουν κορδέλες στα κουφάρια του ΕΣΥ. Δεν πείθουν γιατί καθημερινά εγκληματούν εκ προμελέτης σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, καθ’ ότι χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές.

Και πιο κάτω από την ΠΟΕΔΗΝ γίνονται πιο συγκεκριμένοι αναφέροντας:

Λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Κλινικές φαντάσματα.
Αυξάνουν την κρατική χρηματοδότηση λένε εφέτος στα νοσοκομεία. Και όμως αυτοδιαψεύδονται από τους προϋπολογισμούς 2015, 2016 του Υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο ίδιος ο κος Ξάνθος.
Εφέτος είναι 350 εκ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Έχουν επάρκεια υλικών οι μονάδες του ΕΣΥ λένε. Και όμως οφείλουν 1,5 δις ληξιπρόθεσμα (δικά τους στοιχεία). Το ΕΣΥ συντηρείται από εράνους, παροχές, δωρεές και συναυλίες. Μέχρι και από τα παγκάρια της εκκλησίας του κάθε νοσοκομείου.
Φτάσανε σε σημείο οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους να υποχρεώνονται να φέρουν μαζί τους τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Μέχρι και τα σεντόνια!!! Ιατρικά Μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, δεν υπάρχουν ΜΕΘ, κλειστά χειρουργεία, υπολειτουργούν τα σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη κατέρρευσε και πληρώνεται εξ ολοκλήρου από τους πολίτες και η Ψυχική Υγεία ψυχορραγεί.
Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας.
ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ.
Δεν θα το’ χουν!!!

Και -ακόμα πιο συγκεκριμένοι- δίνουν στοιχεία γαι ελλείψεις σε συγκεκριμένα νοσοκομεία:

Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Η Νέα Πτέρυγα κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών, έκλεισαν χειρουργικά τραπέζια.

Γ.Ν.ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δρομολόγια θανάτου Καρδιολογικών Ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα Νοσοκομεία λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Μ.Τ.Ν. σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό.

Γ.Ν.ΑΙΓΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική.

Γ.Ν. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου). Υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με Γ.Ν.Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο είναι στρατιωτική μονάδα.

Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι Ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των Ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.

Γ.Ν.ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιολόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.

Γ.Ν.-Κ.Υ.ΝΑΞΟΥ: Ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού). Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 20105.

Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ: 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην Ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών.

Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.

Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις Ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.

Γ.Ν.ΚΥΘΗΡΩΝ: Από τις 15 οργανικές θέσεις Ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς Παθολόγο το Νοσοκομείο. Οι Ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.

Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.

Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.

Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.

Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος)

Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: 50% κενές οργανικές θέσεις. Κλειστός ο Αξονικός Τομογράφος. Ελλείψεις υλικών. Δεν υπάρχουν ειδικότητες Ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.

Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία. Κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.

Γ.Ν. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: Ερημοποίηση – υποστελέχωση του Νοσοκομείου. ΔΕ Νοσηλεύτρια καλύπτει το Φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό) Καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας. Δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο γιατί οι Ιατροί κάνουν εφημερία στο Γ.Ν.Κιλκίς. Εξοικονομούν χειρουργικά υλικά από δωρεές.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα παρά τον πολύ τουρισμό.

Γ.Ν. ΚΩ: Οι Νοσηλευτές -τριες κάνουν διπλοβάρδιες. Μία Νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές. Χωρίς φαρμακοποιό. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ: 50% οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού. 9.263 οφειλόμενα ρεπό. Πέντε μηχανήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Σοβαρός κίνδυνος της ζωής των Ασθενών λόγω των καθυστερήσεων. Υποχρηματοδότηση. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.

Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια. Απόγευμα – νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό – Ακτινολογικό).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσειςστην Ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη Διοικηική και 8 κενές οργανικές θέσεις στη Τεχνική Υπηρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες. Ιατρικά μηχανήματα εν αχρηστία λόγω παλαιότητας. Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. 6 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές. Επίσης 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου εισάγονται 50 ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλινικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Πολλές φορές ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Νοσηλευτική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 1247 – Υπηρετούντες 652, Ιατρική υπηρεσία πλην Ιατρών Προβλεπόμενες οργανικές 296 – Υπηρετούντες 212, Τεχνική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 129 – Υπηρετούντες 25, Διοικητική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 518 – Υπηρετούντες 151, Ιατροί ΕΣΥ Προβλεπόμενες οργανικές 105 – Υπηρετούντες 64.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Συγχωνεύσεις κλινικών για να πάρει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου. Μεγάλες ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 400 κενά ήτοι 135 γιατροί, 35 διοικητικοί, 30 παραϊατρικό, 198 νοσηλευτικό όλων των κατηγοριών, 2 τεχνικοί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Νοσοκομείο 210.000.000€. Το Νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000€ από το 2016 Φλεβάρη. 10 στις 20 κλίνες ΜΕΘ κλειστές. 8 από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο κλειστές.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις). 23 ημέρες το μήνα ακάλυπτο το Νοσοκομείο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας). Εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική (ένας Ορθοπεδικός). Υπηρετούν 2 Αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. 45% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί ο Αξονικός τομογράφος. Έκλεισε η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Κλειστή 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε Παιδιάτρους.

Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Έκλεισε εδώ και ένα χρόνο η Παιδιατρική κλινική. Το μισό μήνα είναι κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική κλινική. Πάνω από 50% ακάλυπτες οι θέσεις σε Νοσοκόμους – Τραυματιοφορείς. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των ΤΕΠ. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το έτος 2014. Συχνές βλάβες του παλαιού Αξονικού τομογράφου. Δανεικά ανταλλακτικά από άλλα Νοσοκομεία. Δεν υπάρχει Μαγνητικός τομογράφος. Πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κ.Υ. ΚΙΑΤΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Επικινδυνότητα για το προσωπικό και τους ασθενείς από επισκέπτες με παραβατική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κανείς Τεχνικός για τη συντήρηση του Κ.Υ. 80% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

Κ.Υ. ΝΕΜΕΑΣ: Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους και υπηρετούν μόλις 2 ιατροί και μία νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε προσωπικό πλήρωμα ασθενοφόρων. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο.

Κ.Υ. ΓΚΟΥΡΑΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετεί ένας ιατρός και μία νοσηλεύτρια. Ένα και μοναδικό σαράβαλο ασθενοφόρο που συνήθως είναι εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο.

Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ: Έλλειψη μηχανήματος Ακτινοθεραπείας με μεγάλο κίνδυνο της ζωής των καρκινοπαθών, αφού οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες.

Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ (συμπληρωματικά στοιχεία, που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ): Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οφείλονται 50 – 100 ρεπό σε κάθε νοσηλευτή. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Συγχωνεύσεις κλινικών. Η Ορθοπεδική και Χειρουργική κλινική λειτουργεί με ενιαίο νοσηλευτικό προσωπικό (7 άτομα μόνο). Τα ΤΕΠ δεν έχουν ιατρούς. Η πρώτη επαφή των ασθενών στα ΤΕΠ είναι από νοσηλευτές. Είναι μόνο δύο Παιδίατροι. Μία νοσηλεύτρια απόγευμα – νύκτα για την Καρδιολογική κλινική και την Μονάδα Εμφραγμάτων. Δεν υπάρχει καθαριότητα σε 12.000 τ.μ. Δεν υπάρχει Θυρωρός (η μοναδική μετακινήθηκε). Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λειτουργούν με μετακινημένο προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά «τουριστοϊατρεία».

Σε κίνδυνο η υγεία στην παράκτια ζώνη της ΗΠΕΙΡΟΥ που σφύζει από τουρισμό.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ: Τραγικές ελλείψεις ιατρικού και λοιπών επαγγελματιών υγείας. Υποστελέχωση και απαξίωση αν και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. Δεν λειτουργεί καθημερινά. Εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με ένα Παθολόγο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας. Υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

ΣΥΒΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑ: διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία τα οποία επίσης είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ: Κτίριο κουφάρι. Ένα ακόμη Κ.Υ. με εμφανή τα σημάδια της υποβάθμισης. Δεν κάνει εφημερίες. Κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ: Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες προμηθεύεται υλικά το Κέντρο Υγείας. Συχνά γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. Μόλις χθες συγκεντρώθηκαν 24€ από το προσωπικό και αγόρασαν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα λόγω έλλειψης ιατρών. Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Προμηθεύεται υλικά από δωρεές.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ (συμπληρωματικά στοιχεία): Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Ξέμειναν από ιατρούς. Έκλεισε η Πνευμονολογική κλινική. Έκλεισε η Δερματολογική κλινική. Έκλεισε η ΩΡΛ. Υπολειτουργεί η Μαιευτική κλινική (υπηρετούν μόνο δύο ιατροί).

Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οφείλονται 1000 ρεπό στο προσωπικό. Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε με ένα ιατρό.

ΤΖΑΝΕΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ακάλυπτες οι 50% των θέσεων των ειδικευμένων ιατρών. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί κλείνει η κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες Ορθοπεδικοί ιατροί. Μεγάλες ελλείψεις Διοικητικού προσωπικού 70% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Μεγάλες ελλείψεις Νοσοκόμων και Τραυματιοφορέων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στη Νοσηλευτική Υπηρεσία που ανέρχονται στο 45%. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 390 και από αυτές οι 240 ανήκουν στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Γίνεται πλημμελής συντήρηση των μηχανημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Γενικότερα ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Έχει πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός. Τα προβλήματα όμως γίνονται ακόμα πιο σοβαρότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσοκομείο τους θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.
Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Κ.Υ. ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ: Από τις 47 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετούν (στην πραγματικότητα) 8 εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει Παιδίατρος, Οδοντίατρος. Ούτε λόγος για αντιμετώπιση της Ψυχικής Νόσου. Νυκτερινά αργίες απλήρωτα 8 μήνες.

Γ.Ν.Μ ΜΟΛΑΩΝ: Υπολειτουργούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (υπάρχει ένας). Επικινδυνότητα και καθυστερήσεις στις διακομιδές. 25 κενές οργανικές θέσεις.

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 75 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. Υπολειτουργεί ο μοναδικός Μαγνητικός Τομογράφος που υπάρχει στο Νομό προς όφελος των ιδιωτών.

Γ.Ν. ΠΥΡΓΟΥ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Υπολειτουργεί η καρδιολογική κλινική η μοναδική στο Νομό. Αναζητούνται καρδιολόγοι με μετακινήσεις. Ο Αξονικός Τομογράφος ο μοναδικός στο Νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια). Μαγνητικός δεν υπάρχει, πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Ελλείψεις σε ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο Καρδιολογικό τμήμα δεν υπάρχει υπέρηχος καρδιάς. Έκλεισαν την Μαιευτική κλινική στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και η μοναδική που υπάρχει πια στο Νομό, στο Νοσοκομείο Πύργου, υπολειτουργεί με 9 κενές οργανικές θέσεις στις 15 προβλεπόμενες.

Γ.Ν. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο 2 ιατροί Παθολόγοι. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Άνω του 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Με μετακινήσεις καλύπτονται οι βάρδιες. Οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2013. Η ΜΕΘ με 5 κλίνες δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για τις διακομιδές δεν επαρκεί, και κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδές.

6 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρό, Σκιάθο, Σκόπελο. Τουριστικές περιοχές χειμώνα – καλοκαίρι. Τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Τα Ακτινολογικά Μηχανήματα δεν έχουν άδειες. Δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Δεν υπάρχουν Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Συντηρητές κτιρίων, Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές αν και είναι τουριστικές περιοχές λόγων έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Πεθαίνουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις. Μεταφέρονται με αγροτικά οχήματα. Αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Συντηρούνται με δωρεές. Απλήρωτο το προσωπικό 8 μήνες στα νυκτερινά και τις αργίες.

Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο. Οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου. Παθολογική κλινική χωρίς Παθολόγο. Λειτουργεί με ιδιώτες ιατρούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. 200 ευρώ την ημέρα στοιχίζει έκαστος. Υψηλότερη η αμοιβή τους απ’ ότι στοιχίζουν οι μόνιμοι ιατροί. Γι’ αυτό και εξωθούνται σε παραιτήσεις. 30% κενές οργανικές θέσεις. Ελλείψεις υλικών.

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δεν λειτουργεί ο Μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλείψεων προσωπικού. Από 75 ασθενείς που εξετάζονταν μειώθηκαν σε 15 προς όφελος των ιδιωτών. Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών, 60% στην Παθολογική, 40% στην Ορθοπεδική. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κ.Υ. Ν. ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Απλήρωτα νυκτερινά και αργίες 8 μήνες στο προσωπικό.

Κ.Υ. Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις υλικών. Απλήρωτα νυκτερινά και αργίες 8 μήνες στο προσωπικό.

Κ.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Ν. ΕΒΡΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Καθημερινά προσέρχονται 300 ασθενείς. Απλήρωτα νυκτερινά και οι αργίες στο προσωπικό από το Δεκέμβριο του 2015. Ανύπαρκτα υλικά. Τα καθαριστικά υλικά αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Χαλασμένο το Ακτινολογικό μηχάνημα με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ειδικά τώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος.

Κ.Υ. ΣΑΠΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ: Απλήρωτα τα νυκτερινά και οι αργίες στο προσωπικό από Δεκέμβριο 2015. Προμήθεια υλικών από χορηγίες.

 

Κ.Υ. ΙΑΣΜΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ: Ίδια κατάσταση.

Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: η απόλυτη διάλυση!!! Δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα. Ελάχιστο προσωπικό σε περιοχή με τουρισμό. Προμήθεια υλικών από δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών. Απλήρωτα τα νυκτερινά και οι αργίες από Σεπτέμβριο 2015.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό. Ψυχιατρική κλινική με ένα Ψυχίατρο. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

7 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. 7 μήνες απλήρωτο το προσωπικό σε νυκτερινά και αργίες.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Μετακινήσεις προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

5 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Απλήρωτα τα νυκτερινά και οι αργίες του προσωπικού από Δεκέμβριο 2015. Στα 4 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Παιδίατρος. Στα 5 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Στο Κ.Υ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο. Ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μη γίνονται ή να γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει φύλαξη και εκ τούτω κινδυνεύει το προσωπικό από επισκέπτες με παραβατική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Πεθαίνουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις!!!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί !
Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας!
Ο πολίτης αναγκάζεται καθημερινά να βάζει το χέρι ,στην άδεια πλέον, τσέπη για να πληρώσει τα φάρμακα, την συνταγογράφηση, την νοσηλεία, την αποκατάσταση κ.ο.κ.
Στην νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα Νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ξεκινώντας από την ναυαρχίδα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης , ένα Νοσοκομείο ,στολίδι, που δυστυχώς έχει καταντήσει κουφάρι, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση. Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου ,με τον σημαντικότατο ρόλο ανάσχεσης, δίπλα στα σύνορα, παραπαίει από την έλλειψη προσωπικού, τόση που στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών!! Το Νοσοκομείο Κομοτηνής ομοίως σε δυσχερέστατη θέση με σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού και οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης που ξεπερνούν τις 2.000. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ανέρχονται στις 1000 και η κάλυψη από πλευράς προσωπικού στο 65%.
Το Νοσοκομείο Καβάλας με ρόλο εξ ανάγκης Περιφερειακού Νοσοκομείου ,και αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με χρηματοδότηση του σταγονόμετρου και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης .Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ είναι το μεγαλύτερο πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητα τριτοβάθμιας υγείας. Και ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως Τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σήμερα λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο και Πρωτοβάθμιο.
Με τον οργανισμό του 2012, διαπιστώσαμε ότι όχι δεν προστέθηκε κάτι, αλλά τουναντίον ο νέος οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού.
Παρατηρώντας τις επιχορηγήσεις άλλων Πανεπιστημιακών νοσοκομείων, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, παρατηρούμε την εξόφθαλμη αδικία που υπόκειται το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Τραγικές ελλείψεις παντού, αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 280 συνάδελφοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λειτουργεί με τους Επικουρικούς με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.
Ενδεικτικά, ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μαιών, που υπηρετούν στις δυο Μαιευτικές κλινικές, στην γυναικολογική, στο Μαιευτήριο και στα εξωτερικά Ιατρεία.
Υπηρετούν 31 Μαίες και Μαιευτές στον παρόντα μειωμένο οργανισμό 43
Σε οριακό σημείο τα παραπάνω τμήματα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.
Το τελευταίο χρόνο έχουμε παραιτήσεις Ιατρών, αποδυνάμωση και κλείσιμο κλινικών και συγκεκριμένα:
Παραίτηση του Αγγειοχειρούργου και κλείσιμο της κλινικής. Παραίτηση επίσης: (2)Ογκολόγων, (1)Θωρακοχειρούργου, (1) Νευροχειρούργου,(1) Αναισθησιολόγου, (1)Ορθοπεδικού και (1) Χειρούργου.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το «νοσοκομείο της καρδιάς μας» το χαρακτηρίζουν.
Στο νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ δεν υπάρχει διοικητής.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
Οι ελλείψεις προσωπικού βασίζονται στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου 2012 που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι θέσεις π.χ. των Τ.Ε. νοσηλευτών είναι καλυμμένες, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι χωρίς να έρθει κανένας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό ( Y.E. κατηγορία) αντιμετωπίζουν τα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξης, (το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται μέρα νύχτα), το τηλεφωνικό κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες. Στους εργαζόμενους όπως κοινωνικοί λειτουργοί και εργοθεραπευτές τους απασχολούν σε αλλότρια καθήκοντα. Στους εργαζόμενους στην εστίαση τους οφείλουν πολλά ρεπό. Οι συνάδελφοι από την παιδιατρική καλύπτουν και τα Τ.Ε.Π., (τα ΤΕΠ είναι αυτόνομο τμήμα). Επίσης μεγάλες ελλείψεις έχει και η διοικητική υπηρεσία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Διοικητής δεν έχει αναλάβει ακόμη στο νοσοκομείο Άρτας
Μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις κατηγορίες Υ.Ε. και στο Διοικητικό προσωπικό.
Έλλειψη Ιατρικού προσωπικού που αναγκάζονται να μην εφημερεύουν καθημερινά τα Κ.Υ. και να μεταφέρονται οι Ιατροί στο νοσοκομείο Άρτας για την κάλυψη εφημεριών αναγκών.
Το θέμα του Αξονικού που εδώ και πέντε μήνες για μια λυχνία έχει βγει σε αχρηστία, και όλοι οι ασθενείς ή μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή στο ιδιωτικό στην Άρτα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Όπως γνωρίζετε πρόσφατα στο Nοσοκομείο Πρέβεζας υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού.
Επίσης όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, σχετικά με τις διαχρονικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο, θεωρούμε απίθανο το ενδεχόμενο της όποιας σημαντικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου μέσω των οφειλόμενων κονδυλίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν