ΠΟΕΔΗΝ: «Να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Υγείας αν η εγκύκλιος για τα νοσήλια των αλλοδαπών εξαιρεί τους ανασφάλιστους πρόσφυγες και μετανάστες»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
"Η δωρεάν περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών καλύπτεται από ισχύον θεσμικό πλαίσιο της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων", επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σχετικά με τη νέα εγκύκλιο για τα νοσήλια των αλλοδαπών.

Η νέα εγκύκλιος που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες όλης της χώρας καθιερώνει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από Ευρωπαϊους και επισκέπτες τρίτων χωρών, που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ το θέμα της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων δεν θίγεται στην συγκεκριμένη εγκύκλιο , εάν δηλαδή αυτή εξαιρεί ή όχι τους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Δείτε την εγκύκλιο – Βασίλης Κικίλιας: «Κανένας αλλοδαπός δεν θα λαμβάνει υπηρεσίες ΕΣΥ χωρίς να πληρώνει» 

ΠΟΕΔΗΝ: Πάγια και διαχρονική θέση της ΠΟΕΔΗΝ είναι η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων.

«Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών για είσπραξη των νοσηλίων από ασθενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων (ν.4369/2016)», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και συμπληρώνουν ότι τα χρήματα για τις παροχές που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών θα πρέπει να εισπράττονται, με την ίδια διαδικασία που καταβάλλονται και από τους Έλληνες πολίτες, (6% υγειονομική περίθαλψη, φόροι, συμμετοχές).

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν κάρτα ασφάλισης ασθένειας και τα χρήματα θα πρέπει να εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο υποβάλλουν τα παραστατικά οι Υγειονομικές Μονάδες. Οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν μέσω της ασφάλισης τους να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας. Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει άμεσα, όμως, ότι με το εν λόγω έγγραφο δεν τίθεται περιορισμός στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.