ΠΟΕΔΗΝ: «Μπαλάκι» οι αναισθησιολόγοι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλύψουν κενά

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Τραγική έλλειψη σε αναισθησιολόγους σε μεγάλα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όπως αυτά της Βέροιας και της Νάουσας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναισθησιολόγοι γίνονται «μπαλάκι» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Αναλυτικά:

Νοσοκομείο Βέροιας: Ο διοικητής έφυγε με άδεια και άφησε πίσω του… κενές θέσεις αναισθησιολόγων, λεέι η ΠΟΕΔΗΝ

Είναι γνωστό ότι ένα νοσοκομείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αναισθησιολόγους. ‘Ομως, ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έφυγε για διακοπές χωρίς να λύσει το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους. Με αποτέλεσμα από σήμερα 26/8/2019 και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, το νοσοκομείο να είναι…χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας έφυγε με άδεια χωρίς να επιλύσει το πρόβλημα με τους Αναισθησιολόγους που γνώριζε ότι θα δημιουργηθεί. Εξάλλου τον είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη η επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου. Από σήμερα το πρωί 26/8/2019 έως την 1η Σεπτεμβρίου το Νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς κανέναν Αναισθησιολόγο αν και εφημερεύει καθημερινά. Σταματάει ουσιαστικά η λειτουργία του Νοσοκομείου».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο της Βέροιας υπηρετούν τρεις Αναισθησιολόγοι. Από αυτούς, ο ένας αναισθησιολόγος είναι -εδώ και πολύ καιρό- με αναρρωτική άδεια, καθώς πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας, η δεύτερη αντιμετωπίζει, επίσης, προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω εξάντλησης (20 ημέρες βρίσκονται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο) και ο τρίτος έχει πάρει ρεπό, καθώς μετά από συνεχείς εφημερίες είναι εξαντλημένος.

«Από την Παρασκευή 23/8/2019 έως τη σήμερα (26/8/2019) το πρωί -για τρία ολόκληρα 24ωρα- κάλυψε το Νοσοκομείο Αναισθησιολόγος από τη Νάουσα. Ο ίδιος αναισθησιολόγος χωρίς να γνωρίζει ότι θα προκύψει το πρόβλημα στη Βέροια, είχε αποδεχθεί να καλύψει στη συνέχεια το Νοσοκομείο Σαντορίνης για δύο εβδομάδες (που αρχίζουν από σήμερα το πρωί), ώστε να πάρει άδεια ο εκεί μοναδικός 62χρονος αναισθησιολόγος που δουλεύει για 10 μήνες σερί μόνος του. Σήμερα θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σαντορίνης».

ΠΟΕΔΗΝ: ‘Ιδια κατάσταση με τους αναισθησιολόγους και στα νοσοκομεία Νάουσας και Γρεβενών

Στο Νοσοκομείο της Νάουσας υπηρετούν 3 Αναισθησιολόγοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Η μία αναισθησιολόγος με μετακίνηση καλύπτει το Νοσοκομείο Γρεβενών το οποίο έχει δύο Αναισθησιολόγος και πολλές ημέρες το μήνα είναι ακάλυπτο. Η κατάσταση των Νοσοκομείων, ειδικά της περιφέρειας, είναι απελπιστική εξαιτίας της έλλειψης Αναισθησιολόγων. Όταν δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος ουσιαστικά παύει να λειτουργεί το Νοσοκομείο και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή ζωές Ασθενών».

Σύφμωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας, καθώς καθημερινά παρουσιάζονται γεγονότα εξαιτίας των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό.

«Ειδικά τώρα που οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων δεν έχουν λόγο να κρύβουν τα προβλήματα. Μέχρι τις εκλογές με συνεχείς μετακινήσεις και εντέλεσθαι κάλυπταν τα προβλήματα. Τώρα αφήνουν τα Νοσοκομείο ακάλυπτα και τους ασθενείς στο «έλεος του Θεού». Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει να επιλυθεί το πρόβλημα στη Βέροια και τα άλλα Νοσοκομεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει μεγάλη πορεία κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ

Την Παρασκευή 6/9/2019 εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει στη Θεσσαλονίκη μεγάλη πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Θα εκκινήσει 8πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.