ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλα κενά και ελλείψεις στα Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ του νομού Λασιθίου

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Με αφορμή το τραγικό συμβάν με τον 67χρονο στη Σητεία που μεταφέρθηκε από εθελοντές διασώστες στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, η ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια υγεία του νομού Λασιθίου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στον νομό Λασιθίου το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο, ενώ και στα νοσοκομεία που λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας στη Σητεία, Ιεράπετρα και Νεάπολης οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα περιστατικά να απαιτούν διακομιδή από το ΕΚΑΒ, σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο.

«Στο νομό Λασιθίου το ΕΚΑΒ χρειάζεται εξειδικευμένους διασώστες. Διαθέτει σε καθημερινή βάση πρωί-απόγευμα 3 έως 5 ασθενοφόρα (1 στην Σητεία, 1-2 στον Αγ. Νικόλαο και 1-2 στην Ιεράπετρα) και μόλις 3 την νύχτα. Το ασθενοφόρο στο οροπέδιο Λασιθίου (Τομέας Τζερμιάδο) δεν χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στον νομό λόγω ιδιομορφίας της περιοχής που εδρεύει. Τα Νοσοκομεία στην Σητεία, στην Ιεράπετρα και στην Νεάπολη λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Οι ελλείψεις προσωπικού σε ειδικότητες και η ανεπαρκής υποδομή έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται στον Αγ. Νικόλαο και στο Ηράκλειο από το ΕΚΑΒ που αντί να προσφέρει άμεση προνοσοκομειακή φροντίδα εκτελεί διακομιδές για να καλύψει τα κενά του συστήματος υγείας στον νομό Λασιθίου. Πράγμα το οποίο συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας και καθιστά την πρόσληψη διασωστών στο ΕΚΑΒ επιτακτική ανάγκη», αναφέρει το ΕΚΑΒ.

Δείτε επίσης – Σητεία: 67χρονος μεταφέρθηκε από εθελοντές διασώστες λόγω έλλειψης ασθενοφόρου κι έχασε τη μάχη

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Νοσοκομείο της Σητείας και του Αγίου Νικολάου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος λόγω έλλειψης προσωπικού με συνέπεια να γίνονται διακομιδές των ασθενών στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νομός Λασιθίου για πολλές ώρες να μένει ακάλυπτος από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

«Οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης πρέπει να συνεπικουρούν και να υποστηρίζουν το έργο του ΕΣΥ και της πολιτικής προστασίας σε έκτακτες καταστάσεις αντί να αντικαθιστούν το πολύπαθο σύστημα υγείας. Ένα σύγχρονο κράτος δεν βασίζεται σε εθελοντές για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους πολίτες του», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.