ΠΟΕΔΗΝ: Μαζικές αντιδράσεις στα νοσοκομεία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

  • Iatropedia
Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν για το 10ήμερο 15-25 Μαϊου τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) διαμαρτυρόμενα για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την τραγική κατάσταση στην νοποία έχουν περιέλθη τα δημόσια νοσοκομεία με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση να έχουν κορυφωθεί επικίνδυνα, παρουσίασαν σε ανακοίνωσή τους τα μέλητ της ΠΟΕΔΗΝ.

Και παρότι ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα από τα αποθεματικά των νοσοκομείων καθώς τα 85 από τα 90 νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πια ούτε 1 ευρώ περισσευούμενο, οι εργαζόμενοι στην Υγεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους πολίτες.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΑΘΗΝΑ 23/04/2015

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 265

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΞΥΡΙΖΟΥΝ

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ των Μνημονιακών ετών 2010 – 2014 και στον προϋπολογισμό του έτους 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014.

Για εφέτος αν και κύλισαν τέσσερις μήνες, επιχορηγήθηκαν ένα δωδεκατημόριο εντός του μηνός Μαρτίου (μήνας αναφοράς Ιανουάριος) και μάλιστα με περικοπή 51%.

Ταυτόχρονα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας, σκουπίστηκε ότι ταμειακό υπόλοιπο και αποθεματικό διέθεταν, αν και ήταν «λειψά» για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων.

Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη.

Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ 20 Απριλίου 2015 για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφάσισε να την εφαρμόσει και στο ΕΣΥ, ξύνοντας και τον «πάτο του βαρελιού».

Ο Υπουργός Υγείας υπενθυμίζουμε, με την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε επείγον έγγραφο στα Νοσοκομεία επικοινωνιακού χαρακτήρα για καταγραφή των ελλείψεων βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται τους πρώτους δύο μήνες εκάστου έτους.

Αντί αύξησης της επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών, έχουμε το «ξύρισμα» σε ότι απέμεινε από ταμειακό διαθέσιμο, εφαρμόζοντας τη ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων, προχώρησαν ήδη σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς πάσα κατεύθυνση.

Θα απαντήσουμε με 24ωρη ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, την οποία προετοιμάζουμε για το 10ήμερο μεταξύ 15-25 Μαΐου.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν