ΠΟΕΔΗΝ: Κατέληξε 39χρονη διασωληνωμένη με κορονοϊό πριν προλάβει να μεταφερθεί σε ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) νεαρή γυναίκα θετική στην Covid-19 άφησε την τελευταία της πνοή σε κοινό θάλαμο κορονοϊού στο Λαϊκό Νοσοκομείο, λίγο πριν τη μεταφορά της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 16 κλινών, γενικών περιστατικών και όχι Covid-19. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η 39χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα, διασωληνώθηκε από τους γιατρούς, αλλά έχασε τη μάχη για τη ζωή πριν μεταφερθεί σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, αν και υπήρχαν κενές κλίνες.

«Τι σημαίνει όμως όταν πεθαίνει ασθενής από κορονοϊό διασωληνωμένος σε νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ; Ότι νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο της κλινικής κορονοϊού. Το ίδιο συνέβη και με την 39χρονη. Επιβαρύνθηκε η υγεία της, διασωληνώθηκε και νοσηλευόνταν για μιάμιση ημέρα στη κλινική σε κοινό θάλαμο. Δόθηκε στο ΕΚΑΒ κλίση για διακομιδή σε ΜΕΘ αλλά δεν πρόλαβε να γίνει η διακομιδή της», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η 39χρονη αλλοδαπή, μεταφέρθηκε με βαριά συμπτώματα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, την Πέμπτη το βράδυ. Υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού και διασωληνώθηκε αμέσως. Την Παρασκευή το πρωί που βγήκε το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης (PCR), διαπιστώθηκε ότι έπασχε από κορονοϊό.

Νοσοκομεία με κλινικές Covid-19 χωρίς ΜΕΘ Covid-19

Αν και η γυναίκα είχε ένδειξη μεταφοράς με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία (π.χ. Ασκληπιείο: 12 κενές κλίνες), η κατάσταση της υγείας της 39χρονης (ασταθής αιμοδυναμικά), δεν επέτρεπε τη μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο. Οπότε οι γιατροί αποφάσισαν να μην τη μεταφέρουν. Τα ξημερώματα της Κυριακής η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή.

«Αν είχε ΜΕΘ κορονοϊού στο Λαϊκό Νοσοκομείο η γυναίκα είχε πιθανότητες να ζήσει. Δεν μπορείς να κάνεις Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό, χωρίς να υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού. Γιατί τέτοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί και θα συμβούν κι άλλα. Τα περιστατικά αυτά εμφανίζουν πολλές φορές ραγδαία επιδείνωση και δεν μπορούν να μεταφερθούν. Αυτή τη στιγμή νοσοκομεία με κλινικές κορονοϊού, χωρίς ΜΕΘ κορονοϊού είναι το Γενικό Κρατικό «Νίκαιας», το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθήνας το «Αγία Όλγα», το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη «, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Νοσοκομείο εντάχθηκε πρόσφατα στα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού, ενώ αναμένεται η μετατροπή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας γενικών περιστατικών του νοσοκομείου, σε Μονάδα Covid-19.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι θα είναι λάθος να καταργηθεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου:

«Η γενική ΜΕΘ του Λαϊκού, δυναμικότητας 16 κλινών είναι υπεραπαραίτητη γιατί το νοσοκομείο. Γιατί στο Λαϊκό γίνονται εξειδικευμένες και δύσκολες επεμβάσεις, για τις οποίες οι ασθενείς μετά το χειρουργείο χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, όπως π.χ. μεταμοσχεύσεις. Είναι λάθος η σχεδιαζόμενη μετατροπή της σε ΜΕΘ κορονοϊού», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.