ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας του 20χρονου Βασίλη, που πάσχει από αυτισμό

  • Γιάννα Σουλάκη
Δρομοκαϊτειο
Σε φοβερές καταγγελίες προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με τον 20χρονο Βασίλη, που πάσχει από αυτισμό και νοσηλεύεται σε ακατάλληλες συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο, καθηλωμένος με ιμάντες στο κρεβάτι του εδώ και ένα χρόνο.

Κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), και προβάλλει τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας ενός 20χρονου παιδιού με αυτισμό, υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Newsit.gr.

Οι γιατροί του Δρομοκαΐτειου έστειλαν μάλιστα αναφορά στον Εισαγγελέα, καθώς, όπως αναφέρουν ο 20χρονος Βασίλης παραμένει καθηλωμένος εδώ και ένα χρόνο με ιμάντες στο κρεβάτι θαλάμου του Δρομοκαΐτειου νοσοκομείου, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε κατάλληλη δομή για ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό και όχι σε δημόσιο Ψυχιατρείο.

Δείτε την αναφορά των γιατρών του Δρομοκαΐτειου στον Εισαγγελέα:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ:

«Έκλεισε ένα χρόνο το αυτιστικό παιδί στο Δρομοκαϊτειο παρά τις υποσχέσεις για μεταφορά του σε ειδικό ξενώνα. Ένα ολόκληρο χρόνο δεμένο στο κρεβάτι του. Χθες ξήλωσε το κρεβάτι που είναι στερεωμένο στο δάπεδο. Οι γιατροί έστειλαν αναφορά στον Εισαγγελέα ότι κινδυνεύει να σκοτωθεί. Εμφανίστηκαν ξανά κοριοί σε τμήμα εισαγωγών. 30 χρόνια είχαν να εμφανιστούν. Αιτία οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών hot spot».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επανειλημμένως αναδείξει ότι το τμήμα οξέων περιστατικών του Δρομοκαϊτείου είναι ακατάλληλος χώρος φιλοξενίας για το αυτιστικό παιδί, το οποίο νοσηλεύεται μαζί με άλλους 30 ασθενείς -ψυχικά πάσχοντες-  συνεχώς δεμένο στο κρεβάτι του με ιατρική εντολή, καθώς είναι διαρκώς ανήσυχο.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ανά πάσα στιγμή ο Βασίλης κινδυνεύει με αυτοτραυματισμό, ενώ «συνεχώς επιτίθεται και τραυματίζει εργαζομένους που προσπαθούν να τον φροντίσουν. Η βίαια κατάστασή του επιδεινώνεται λόγω του ακατάλληλου περιβάλλοντος όπου φιλοξενείται», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Στις τελευταίες κινητοποιήσεις του σωματείου, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας ότι το παιδί θα παρακολουθείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα από επαγγελματίες ενός ειδικού ξενώνα για αυτιστικά άτομα και τον Μάιο 2019 θα μεταφερθεί σε ειδικό ξενώνα:

«Ψεύτικες δεσμεύσεις», λέει η ΠΟΕΔΗΝ: «Δύο φορές την εβδομάδα λίγες ώρες έρχονται επαγγελματίες από τον ξενώνα και ασχολούνται με το παιδί, όμως η μεταφορά του δεν έχει γίνει. Ούτε πρόκειται από ότι ενημερωθήκαμε. Σιγή ιχθύος από το Υπουργείο. Εάν πάθει κάτι το παιδί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι.

Ξανά κοριοί μετά από 30 χρόνια στο Δρομοκαΐτειο

«Εκτός των απάνθρωπων συνθηκών φιλοξενίας του αυτιστικού παιδιού έχουμε ξανά κοριούς στο Δρομοκαϊτειο», λένε οι εργαζόμενοι, ενώ εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί: «Ένα τμήμα εισαγωγών αναγκαστικά έκλεισε θαλάμους για απολύμανση επειδή εμφανίστηκαν κοριοί. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι σε άλλο τμήμα εισαγωγών. Καθημερινά είναι τα κρούσματα ψώρας κ.α. Η εμφάνιση των εν λόγω ασθενειών συνδέεται με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα hot spot. Στο Δρομοκαίτειο εισάγονται κάθε μήνα 30 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στα hot spot. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε τους κοριούς στο τμήμα Εισαγωγών του Δρομοκαΐτειου νοσοκομείου:

20χρονος Βασίλης

Το Δρομοκαϊτειο εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα. Εισάγει 3.000 ασθενείς κατ’ έτος. Οι 2.000 με εισαγγελική παραγγελία (διεγερτικοί, επικίνδυνοι) και στις 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 420 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 70%. Ένας ή δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς σε τμήματα οξέων περιστατικών στη βάρδια, είναι τα νούμερα που δίνει για τις ελλείψεις προσωπικού στο Ψυχιατρείο, η ΠΟΕΔΗΝ.