ΠΟΕΔΗΝ: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στην ΠΦΥ

  • Iatropedia
Με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Αλ. Μπένο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι την Άνοιξη πέρσι "ψηφίστηκε ο Ν. 4238/2014 με τον οποίο οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες για καλύτερο υποτίθεται συντονισμό, αλλά πραγματικό λόγο τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις πολυάριθμου προσωπικού και μέσω αξιολόγησης τη σταδιακή συρρίκνωση των μονάδων. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί...".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας «στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού, το λειτουργικό χάος και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, η κυβέρνηση ανακοινώνει μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία ονομάζει αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Γιαννακός, επισημαίνει ότι «είναι δεδομένη η κουτσουρεμένη επιχορήγηση των μονάδων, με βάση τον προϋπολογισμό που εκτελείται. Ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται με 550 εκατ. ευρώ λιγότερα από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση στο συστατικό νόμο. Έτσι σήμερα λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Ούτε λόγος για αγορά των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

Μόνο η φαρμακευτική δαπάνη που πλήρωσαν από τη τσέπη τους, πέρσι οι πολίτες υπερέβη το 1 δις ευρώ, η οποία υπερδιπλασιάζεται συνυπολoγίζοντας την ιατρική περίθαλψη.

Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Παρά ταύτα η κυβέρνηση σήμερα συζητά με τους δανειστές την αύξηση της Υγειονομικής Περίθαλψης έως 2%.

Οι δαπάνες στον φετινό προϋπολογισμό για τις Μονάδες Υγείας είναι 1,3 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 900 εκατ. ευρώ είναι κρατική χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα χαράτσια.

Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 230 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρσι.

Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, τις μηδενικές προσλήψεις επί πέντε χρόνια και τις αθρόες μετακινήσεις.

Στη πραγματικότητα με το πόρισμα της Επιτροπής ξαναβαπτίζονται, αναδιατάσσονται οι υφιστάμενες Μονάδες και ξεφορτώνεται δαπάνη ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία μετονομάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς, και τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού – Αστικού Τύπου και κάποιες από τις πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε Μονάδες Αναφοράς Π.Φ.Υ.

Στις Μονάδες Υγείας Αναφοράς θα είναι συνδεδεμένες 5-7 Μονάδες Υγείας Γειτονιάς. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει 12ωρη λειτουργία των Μονάδων εκεί που υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία ή άλλες Υγειονομικές Μονάδες και 24ωρη λειτουργία των Μονάδων όπου δεν υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία. Με την εν λόγω πρόταση πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου θα πάψουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα Νοσοκομεία θα επιφορτιστούν, με την «σφραγίδα» της κυβέρνησης, την παροχή Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών στις ημέρες εφημερίας τους (πέραν των εκτάκτων), αν και καταρρέουν.

Καταλήγοντας, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση άμεσα να επαναφέρει τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης, να επιχορηγήσει και να στελεχώσει επαρκώς τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και πολιτική βούληση για Δημόσια περίθαλψη, δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση, τονίζοντας ότι «τα πολύπλοκα σχέδια εμφανίζονται για να κρύψουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις τσέπες των πολιτών και να συρρικνώσει τη λειτουργία των υφιστάμενων Μονάδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν