ΠΟΕΔΗΝ: «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα υπερπλεονάσματα και όχι για τους ασθενείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Μειωμένες χρόνο με τον χρόνο εμφανίζονται οι δαπάνες για την δημόσια υγεία στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση ρίχνει στον καιάδα τους ασθενείς για να εμφανίζει υπερπλεονάσματα, αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία - ΠΟΕΔΗΝ.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 – 2022, από το οποίο προκύπτει ότι οι Δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται χρόνο με το χρόνο.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα υπερπλεονάσματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ:

«Αδιαφορεί για τους 1627 ασθενείς που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, για τους 50 διασωληνωμένους ασθενείς καθημερινά που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, για τα 50 Νοσοκομεία που δεν έχουν Αξονικό Τομογράφο και κινδυνεύει η ζωή εκτάκτων περιστατικών με άσκοπες διακομιδές, για τα ράντζα ειδικά στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, για τις λίστες αναμονής στην ακτινοθεραπεία λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (οι λίστες ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής), για την διάλυση των υποδομών και του εξοπλισμού των Νοσοκομείων, για την έλλειψη φύλαξης, για το λουκέτο σε Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, για την έλλειψη χειρουργικών και αναλωσίμων υλικών, φαρμάκων στα Νοσοκομεία, για την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ κ.α.».

ΠΟΕΔΗΝ: Δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες υγείας, αλλά δεν…

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, από το 5,2 του ΑΕΠ που είναι σήμερα οι δημόσιες δαπάνες υγείας, μειώνονται στο 4,7 το έτος 2022, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Δεκάδες φορές Τσίπρας, Τσακαλώτος, Πολάκης, Ξάνθος, Χουλιαράκης δεσμεύτηκαν ότι με τη λήξη των Μνημονίων προοδευτικά οι δημόσιες δαπάνες υγείας θα συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% του ΑΕΠ). Όχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά με βάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσαν από 5,2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το έτος 2022. Τα μόνα που αυξάνονται σε αυτή τη χώρα είναι τα υπερπλεονάσματα τα οποία προοδευτικά από 0,4% του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 1,1% του ΑΕΠ το έτος 2022″.

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τους ασθενείς που κινδυνεύουν, καταλήγουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: «Δείχνει την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης ότι για το μόνο που νοιάζονται είναι να μοιράζουν επιδόματα σε όλο και πιο πολλούς πολίτες που ζουν καθημερινά κάτω από το όριο φτώχιας».