ΠΟΕΔΗΝ – Γιαννάκος: «Μισή αλήθεια όσα είπε ο Μητσοτάκης στο Γεννηματάς»

  • Αθηνά Γκόρου
ΠΟΕΔΗΝ
Η απάντηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεννηματάς και οι αιχμές για μισθούς, ελλείψεις και συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ

Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» την Πρωτοχρονιά, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για «μισή αλήθεια» που έλειπε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς το νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Περιηγήθηκε σε κλινικές και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών, καθώς και για έργα αναβάθμισης που, όπως ο ίδιος τόνισε, έχουν υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στην ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής και η αναβάθμιση του υπολογιστικού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό για να προσληφθεί», θέση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ – Γιαννάκος για Μητσοτάκη

Ο Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση συνιστά μόνο τη «μισή αλήθεια». Όπως επισήμανε, πράγματι προκηρύσσονται θέσεις για μόνιμο και συμβασιούχο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους επαγγελματίες υγείας να εργαστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις από ήδη υπηρετούντες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σε κάθε νέα προκήρυξη παρατηρείται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, με μόνιμους υπαλλήλους να μετακινούνται σε νοσοκομεία κοντά στον τόπο καταγωγής τους για να αποφύγουν το κόστος στέγασης και συμβασιούχους να αλλάζουν απλώς σχέση εργασίας, αφού επαναπροσλαμβάνονται ως μόνιμοι.

Χωρίς δηλαδή στο τέλος να ενισχύεται ουσιαστικά το σύστημα με νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι αυτό που δεν ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό είναι πως οι νέοι νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας «γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των εξευτελιστικών μισθών».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα γιατί ένας νέος νοσηλευτής να επιλέξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό με σαφώς καλύτερους όρους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένας νεοεισερχόμενος νοσηλευτής στο ΕΣΥ λαμβάνει περίπου 836 ευρώ τον μήνα, βοηθός νοσηλευτή 736 ευρώ και τραυματιοφορέας 684 ευρώ, ποσά που καταβάλλονται σε 12 μισθούς ετησίως, καθώς έχουν καταργηθεί τα δώρα και το επίδομα άδειας.

Πρόσθεσε δε ότι οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία και αργίες ανέρχονται περίπου στα 100 ευρώ μηνιαίως, όταν στην Κύπρο οι αντίστοιχες απολαβές φτάνουν τα 500 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε ειδική αναφορά στο κυπριακό σύστημα υγείας, σημειώνοντας ότι ένας νεοδιόριστος νοσηλευτής λαμβάνει βασικό μισθό περίπου 1.750 ευρώ για εργασία 37,5 ωρών την εβδομάδα, με δυνατότητα επιπλέον αμειβόμενων ωρών και 13 μισθούς τον χρόνο.

Κατά τον κ. Γιαννάκο, η «άλλη μισή αλήθεια» που αποσιωπάται είναι ότι η λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, μέσω αυξήσεων στους μισθούς, ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του νοσοκομείου «Γεννηματάς», σημείωσε ότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς πυλώνες των εφημεριών της Αττικής, με τα επείγοντα να δέχονται σε ημέρες εφημερίας από 800 έως 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 200 χρειάζονται νοσηλεία. Τόνισε ότι η υπερφόρτωση αυτή συνδέεται άμεσα με την απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οικογενειακού γιατρού για τους πολίτες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το νοσοκομείο, όπως και άλλα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, αναγκάζεται να αναπτύσσει ράντζα και να νοσηλεύει παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές, με αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι περίπου το 50% των νοσηλευόμενων προέρχονται από άλλους νομούς, καθώς πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έχουν χάσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους και λειτουργούν κυρίως ως κέντρα διακομιδών.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ότι τα αίτια των ελλείψεων είναι γνωστά και πως «η άλλη μισή αλήθεια» που δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αφορά αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν άμεσα, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση.

Φωτογραφία: EUROKINISSI