ΠΟΕΔΗΝ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Ψέματα, μισές αλήθειες, κολοτούμπες»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ, "είναι ακατανόητα όσα ζήσαμε από τη στάση των Αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη". Κι αφού εξιστορούν τι έγινε με την επίσκεψή τους στο υπουργείο και τη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, κάνουν αναλυτική αποδόμηση της ομιλίας του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του για τα θέματα Υγείας.

Εξηγούν για τα επεισόδια:

Η πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 7/9/2018 «η πολυπληθέστερη» από κάθε άλλη φορά κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Για πρώτη φορά συναντήσαμε παρατεταγμένα τα ΜΑΤ σε όλη την περίμετρο του Υπουργείου σαν να προστάτευαν κυβερνητικό κτίριο σε εμπόλεμη ζώνη. Όπως είδαμε ήταν αποφασισμένοι να επιτεθούν στους εργαζόμενους με την πρώτη ευκαιρία όπως και το έπραξαν.

Τελικά συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό που ήταν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία μελών Διοικήσεων Σωματείων της Μακεδονίας.

Θέσαμε την ατζέντα των αιτημάτων όπως την έχουμε προσδιορίσει στα κείμενα της ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης θέσαμε με τους συναδέλφους (Κιλκίς, Αγ. Παύλος, ΑΧΕΠΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιαννιτσά) το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων, τα προβλήματα των Υγειονομικών Μονάδων της Μακεδονίας, την άκαιρη τοποθεσία που επιλέγει να κατασκευασθεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα λυθούν τώρα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, όπως είπε. Δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σάββατο το πρωί ήταν μια κακόγουστη καλοστημένη στρατοκρατούμενη παράσταση με στημένους χειροκροτητές και κλακαδόρους. Σε αυτούς και μόνο δόθηκε η δυνατότητα να πλησιάσουν τον Πρωθυπουργό. Εμείς οι υπόλοιποι βρισκόμασταν υπό ασφυκτικό κλοιό σε κάθε βήμα από ασφαλίτες και αστυνομικούς.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων οι εργαζόμενοι έφαγαν τα χημικά της ζωής τους. Σε τίποτα δε θύμιζε η Θεσσαλονίκη λειτουργία πόλης Δημοκρατικής χώρας. Στρατοκρατούμενη μέσα η έκθεση. Αστυνομοκρατούμενη έξω στη πόλη.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Νεκροί στο Μάτι»

Ο κος Τσίπρας δικαιολογήθηκε ότι την ώρα του συντονιστικού 12 το βράδυ δεν γνώριζε για τους νεκρούς. Αποδεδειγμένα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ ο κος Πολάκης γνώριζε δύο ώρες πριν την μεταφορά νεκρών στα Νοσοκομεία.

Οι μόνοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στο συντονιστικό εκείνο το τραγικό βράδυ και παρέμειναν στο πόστο τους είναι ο κος Τσίπρας και ο Πολάκης.

Αφού λοιπόν δεν απομακρύνθηκε ο Πολάκης από Υπουργός όπως οι άλλοι στον ανασχηματισμό, σημαίνει ότι ενημέρωσε και ως εκ τούτω γνώριζε την ύπαρξη νεκρών ο κος Τσίπρας. Το έκρυψαν πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν χρόνο. Ο κος Τσίπρας παίρνει πάνω του τη δήλωση Πολάκη ότι οι νεκροί θόλωσαν την εικόνα της Κυβέρνησης.

Ακόμη να ζητήσει ο κος Τσίπρας μία γενναία συγνώμη «έξω από τα δόντια».

«Ρουσφέτια στην Υγεία»

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. 800 στους 2100 συνολικά Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης και τμήματος στα Νοσοκομεία καθαιρέθηκαν παράνομα με αποφάσεις των Διοικητών. 3,5 χρόνια Σύριζα – Ανέλ και ακόμη δεν συγκροτήθηκαν τα όργανα για να κάνουν τις επιλογές Προϊσταμένων στα Νοσοκομεία. Παράνομα καθαιρέθηκαν με νόμο της ίδιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ν. 4369/2016)

Ότι θέλουν κάνουν οι Διοικητές. Εξάλλου ο Πολάκης είπε ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάληψης του Κράτους από τον Σύριζα.

«Διαφθορά στην Υγεία»

Επικοινωνιακά αντιμετωπίζει τα φαινόμενα διαφθοράς η Κυβέρνηση στην Υγεία.

Για τη Novartis και τις άλλες φαρμακευτικές εταιρίες είμαστε η μόνη χώρα που δεν επέβαλε πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ακόμη και η Τουρκία, η Ν. Κορέα επέβαλαν πρόστιμα.

Τι κάνει 3,5 χρόνια τώρα η διορισμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον κο Τσίπρα και την Κυβέρνησή του;

Ποιος δικάσθηκε για σκάνδαλα στην Υγεία;

«Καθολική πρόσβαση ανασφαλίστων»

Η πρόσβαση των ανασφαλίστων στις υπηρεσίες υγείας που ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε το 2015 είναι μνημονιακή δέσμευση και την πληρώνουν οι πολίτες με την αύξηση της υγειονομική εισφοράς κατά 2% στον μισθό, τις συντάξεις και την επέκτασης στις επικουρικές συντάξεις. 800 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνουμε επιπλέον τα οποία όμως δεν προστέθηκαν στην υπάρχουσα κρατική χρηματοδότηση για να είναι σε θέση τα Νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης. Εκτιμάται ότι η δωρεάν σωστά υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών, των προσφύγων και των ανασφάλιστων κοστίζει 1 δις ευρώ κατ’ έτος στα Νοσοκομεία. Και όμως εφέτος τα Νοσοκομεία θα λάβουν συνολικά από Κρατική χρηματοδότηση και ΕΟΠΥΥ 1,5 δις ευρώ. Όσα και το έτος 2015 πριν τη ρύθμιση για τους ανασφαλίστους.

Γι’ αυτό τα Νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη κονδυλίων. Δεν διαθέτουν υγειονομικό, χειρουργικό και αναλώσιμο υλικό, χαλασμένοι αξονικοί και άλλα ιατρικά μηχανήματα κλπ.

«Προσωπικό: το ισοζύγιο – προσλήψεων αποχωρήσεων από 2016 έως σήμερα είναι θετικό»

Για πρώτη φορά ο κος Τσίπρας δεν χρησιμοποιεί σε ΔΕΘ νούμερα με χιλιάδες προσλήψεις Αντιλήφθηκε ότι εκτίθεται όταν επαναλαμβάνει όσα κατά καιρούς λέει ο Πολάκης.

Μίλησε πρώτη φορά για ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων. Μέχρι τώρα μίλαγε μόνο για προσλήψεις. Ξεκίνησε όμως από το έτος 2016. Ξέχασε να βάλει μέσα και το έτος 2015 που είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πράγματι το ισοζύγιο είναι θετικό. Συνολικά το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο 2015 ήταν 79.023 και τον Ιούνιο 2018 είναι 79.352 (στοιχεία Ανθρώπινο Δυναμικό Υπουργείο Δημόσια Διοίκησης). Μόνο 329 υπάλληλοι περισσότεροι. Που είναι η ενίσχυση με 18500 υπαλλήλους που είπε πέρυσι στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας; Ξέχασε να μας πει επίσης ότι στα Νοσοκομεία λόγω ρουσφετολογικών μετακινήσεων, αποσπάσεων, μετατάξεων προς άλλους φορείς εντός του Υπουργείου ή σε άλλα Υπουργεία το προσωπικό επί των ημερών του μειώθηκε κατά 6073 υπαλλήλους. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 69223 υπάλληλοι και σήμερα είναι 63150 (στοιχεία ESYnet).

«Εμβληματική Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης»

Εμβαλωματική και όχι Εμβληματική.

Από 239 ΤΟΜΥ που εξήγγειλε ότι θα λειτουργήσουν πέρυσι στη ΔΕΘ, λειτουργούν 69 με δανεικούς γιατρούς από Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και από πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Βαπτίζουν τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου σε Μονάδες ΤΟΜΥ.

Όταν έχουμε συνεχείς θανάτους σε έκτακτα περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα επειδή είναι κλειστά Κέντρα Υγείας και δεν έχουμε διασώστες του ΕΚΑΒ (Καμένα Βούρλα, Μαργαρίτι, Κάλυμνος Κίσσαμος κ.α.) δεν μιλάμε για εμβληματικές μεταρρυθμίσεις.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατέρρευσε, πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών και εξαιτίας της κατάρρευσης οφείλονται οι πολλές ώρες αναμονής στα ΤΕΠ εφημερευόντων Νοσοκομείων.

«Μείωση επιβαρύνσεων πολιτών»

Όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα Υγείας τότε αυξάνεται η ιδιωτική δαπάνη υγείας. 3,5% του ΑΕΠ είναι στη χώρα μας όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 1% του ΑΕΠ της. Ημέρα με την ημέρα αυξάνεται παρά την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών. Πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών.

«Μείωση χρόνου αναμονής»

Τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού, οι ελλείψεις χειρουργικών υλικών, οδήγησαν τις λίστες αναμονής για χειρουργείο έως τα δύο χρόνια. Τα ραντεβού στα Νοσοκομεία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φθάνουν τον ένα χρόνο αναμονή.

Για ακτινοθεραπείες 3 μήνες είναι η λίστα αναμονής με προσδόκιμο ζωής λιγότερο!!!

«Μείωση ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών μέσω των κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές».

Τι είναι αυτό;

Όταν Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές κλείνουν το μεσημέρι και πεθαίνουν οι ασθενείς στα σκαλιά τους λόγω ελλείψεων ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, όταν δεν υπάρχουν διασώστες. Ο κος Τσίπρας ανακοίνωσε κινητές Μονάδες.

Ο κος Τσίπρας αντί να ανακοινώσει την άμεση πρόσληψη γιατρών, Νοσηλευτών στα Κέντρα Υγείας πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ανακοινώνοντας την σύσταση Κινητών Μονάδων. Την ώρα που δεν υπάρχουν ούτε διασώστες και οι διακομιδές γίνονται με αγροτικά οχήματα και μεγάλη καθυστέρηση.

Πως θα προσέρχονται έγκαιρα οι κινητές Μονάδες και πως θα στελεχωθούν; Από ποιους γιατρούς και Νοσηλευτές όταν τα Κέντρα Υγείας βάζουν λουκέτο λόγω υποστελέχωσης;

«Κάλυψη οργανικών θέσεων που εκκενώθηκαν το 2010 – 2014»

Για φέτος δεν προβλέπεται καμία επιπλέον πρόσληψη πέραν των 1200 που θα προκηρυχτούν σε αντικατάσταση του αντίστοιχου Επικουρικού προσωπικού και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έρθουν στα Νοσοκομεία το 2019.

Στον αέρα βρίσκονται 12.000 Επαγγελματίες υγείας (επικουρικό, ΟΑΕΔ. Πρώην εργολαβικό) χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι πρόκειται να κάνει πέραν της λήξης της σύμβασής τους. Συνέχιση της ομηρίας για ψηφοθηρικούς λόγους ή απόλυση; Μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου που ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ την αποκλείει.

«Ερρίκος Ντυνάν Δημόσιο»

Αν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός που λειτουργεί το πρώτο Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία (Σαντορίνη) στο ΕΣΥ να μιλάει για Δημοσιοποίηση Νοσοκομείων.

«Ενίσχυση προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε επιτέλους να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Ο κος Τσίπρας μιλάει για λογαριασμό των δύο επόμενων κυβερνήσεων ακόμη και εάν εξαντλήσουν τη θητεία τους.

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας βρίσκονται κάτω του 5% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ). Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Ο κος Τσίπρας και ο κος Χουλιαράκης είχαν δεσμευθεί το 2015 ότι αυτό θα επιτευχθεί στο τέλος των Μνημονίων!!! Δηλαδή τώρα!!!

Μίλαγαν για πλεονασματικά Νοσοκομεία.

Τώρα πάει σε βάθος πενταετίας η προσέγγιση των Δημοσίων Δαπανών !!!

«Μισθολογικά»

Καμία κουβέντα ο κος Τσίπρας δεν βρήκε να πει για τις αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών που μειώθηκαν 40% στην περίοδο τον έως τώρα Μνημονίων. Κρατάνε όρθιο το σύστημα με 800 ευρώ το μήνα με άμεσο κίνδυνο περικοπής του Ανθυγιεινού Επιδόματος και μη ένταξης στα ΒΑΕ παρότι είναι πράξη δικαίου και ίσης αντιμετώπισης. Θέσαμε τα μισθολογικά στην συνάντηση με τον κο Ξανθό. Κουβέντα όμως ο κος Τσίπρας.

«Ευχαριστίες στους Δωρητές»

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα Νοσοκομεία στηρίζουν την συντήρηση, ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μόνο στις Δωρεές.

Ο κος Τσίπρας ως αντιπολίτευση τι έλεγε για τις Δωρεές;

Με νέα ψέματα κολοτούμπες και μισές αλήθειες προσπαθούν να καλύψουν 3 ½ χρόνια ψέματα.

Φτιάχνουν τη νέα εικονική πραγματικότητα. Είναι γεγονός όμως ότι χθες ο κος Τσίπρας ήταν εκτός γραμμής Πολάκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ         ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ