ΠΟΕΔΗΝ: Εργαζόμενοι των 400 ευρώ, 7 μήνες απλήρωτοι!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως καταγγέλλει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Άρτας, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης παραμένουν 7 μήνες απλήρωτοι! Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για το οποίο πραγματοποιείται η αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι των 4ωρων και 6ωρων, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ, οι εργαζόμενοι που, επί 24ωρης βάσης, κρατάνε καθαρό το νοσοκομείο και πηγαίνουν φαγητό στους ασθενείς, αυτοί οι εργαζόμενοι, έρχονται κάθε μέρα για δουλειά και είναι απλήρωτοι από την 1/1/2018».

Και συνεχίζει:

Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας  και της Κυβέρνησης, που πήρε ένα δίκαιο αίτημα, το «Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία», και το έκανε κουρελόχαρτο και «οργισμένες» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην ουσία υλοποιεί μια πολιτική που κάθε άλλο παρά διώχνει τους εργολάβους!

ΕΜΕΙΣ λέμε «Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» και το εννοούμε!

Ζητάμε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για το προσωπικό αυτό στον οργανισμό του Νοσοκομείου, ζητάμε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες όπως κι αυτές της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχει ακόμη εργολάβο για την συντήρηση των ΗΜ εγκαταστάσεων, ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ζητάμε να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα και στην σίτιση σε αορίστου χρόνου, ζητάμε την ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή των δεδουλευμένων!

Αυτά όμως ΔΕΝ τα νομοθετεί η κυβέρνηση! Αντίθετα, με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές της ρυθμίσεις για το θέμα αυτό έχει καταφέρει να έχει σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους και να τους πουλάει εκδούλευση και φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κάνοντας κι εμπόριο ελπίδας!

Ταυτόχρονα η δικαστική εξουσία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη σειρά του και βρίσκοντας επιχειρήματα κι αφορμές από το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, ΔΕΝ βγάζει αποφάσεις, ΔΕΝ εγκρίνει τις δαπάνες, κι από το Μάρτιο του 2018, έχει την υπόθεση αυτή σε κάποια συρτάρια!

Βέβαια δεν ζουν όλοι αυτοί – Υπουργοί κι δικαστές- με 400 ευρώ!

Επικουρικό προσωπικό

Την εβδομάδα που μας πέρασε και μετά την δημοσιοποίηση του σκεπτικού των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων  με βάση το οποίο οι συνάδελφοι οδηγούνται στην απόλυση, η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε μια μνημειώδη τροπολογία που αφορά μόνο στο επικουρικό προσωπικό πλην του ιατρικού.

Πέραν των λαθών και των παραβλέψεων της ίδια της τροπολογίας, π.χ. αναφέρεται ΜΟΝΟ στην απόφαση 305/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά συγκεκριμένο Νοσοκομείο κι όχι στο σύνολο των περιπτώσεων, πέραν του ότι είναι «κατώτερη» ακόμη και παρόμοιων κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως η αντίστοιχη προκήρυξη 3Κ/2018 για το προσωπικό καθαριότητας στους ΟΤΑ, πέραν του ότι διαχωρίζει το ιατρικό από το υπόλοιπο προσωπικό με τους επικουρικούς γιατρούς αυτών των προκηρύξεων να βλέπουν άμεσα το δρόμο της απόλυσης, ουσιαστικά νομοθετεί με βάση δυο εκλογικές ημερομηνίες: το τέλος του Οκτώβρη του 2018 και το τέλος του Μάη του 2019, στοχεύοντας μόνο στην εκλογική ομηρία και των επικουρικών-συμβασιούχων και των χιλιάδων που θα έχουν κάνει αίτηση στον αντίστοιχο διαγωνισμό!

Έτσι η τροπολογία, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν προβλέπει:

Καμιά αυξημένη μοριοδότηση για το επικουρικό προσωπικό και παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ν.2190/94.
Την σύσταση οργανικών θέσεων με νομοθετική ρύθμιση στις περιπτώσεις που είναι καλυμμένες ή έχουν καταργηθεί.
Υποχρεώνει το προσωπικό σε νέες συμβάσεις με ανοικτό το ενδεχόμενο αυτός ο χρόνος να μην προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία (κάτι αντίστοιχο ακολουθήθηκε στους ΟΤΑ).
περιέχει ασάφειες που πρέπει να διευκρινιστούν, για την έκταση του προσωπικού που καλύπτει, δηλαδή, αν αφορά το σύνολο του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία ή μόνο αυτό που συμπλήρωσε 24μηνο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τροπολογία δεν εξασφαλίζει ούτε την πληρωμή, ούτε την παραμονή στην εργασία αυτών που σήμερα εργάζονται, ούτε το σύνολο των εργαζόμενων, αφού δεν ξέρουμε πόσες και ποιες θέσεις θα προκηρυχθούν.

Ζητάμε την μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου, την αύξηση των οργανικών θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου και την κάλυψη τους με μόνιμο προσωπικό.

Συμμετέχουμε με αυτά τα αιτήματα, στην 24ώρη απεργία και στην κινητοποίηση που έχει προκηρύξει ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 3 Ιουλίου του 2017, 11:30 το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας. Η μετάβαση στην Αθήνα θα γίνει με λεωφορείο που θα μισθώσει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των συμβάσεων σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΠΛΗΡΩΜΗ των δεδουλευμένων ΤΩΡΑ

ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ δουλειά για ΟΛΟΥΣ

ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών για την Υγεία και των προϋπολογισμών των ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ οργανικών θέσεων και κάλυψη τους με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό

Η υγεία ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν