ΠΟΕΔΗΝ-ΕΙΝΑΠ: Στάση εργασίας την Τετάρτη στα δημόσια νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΕΔΗΝ
Η στάση θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, καθώς και οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

Στάση εργασίας  προκήρυξαν για την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Η στάση γίνεται με κύρια αιτήματα την μονιμοποίηση των επικουρικών υγειονομικών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Όπως ανακοίνωσαν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η στάση θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει 4 ώρες. Οι δύο ενώσεις έχουν προγραμματίσει για τις 8.30′ το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Οι  ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κορωνοϊό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της. Όπως εξηγεί, 16.000 άτομα εργάζονται στα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000». Επιπλέον, εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, χωρίς να μεσολαβεί ούτε μία ημέρα διακοπής, καταγγέλλει.

«Με το υπάρχον προσωπικό θα κληθούμε τον χειμώνα να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού μαζί με την εποχική γρίπη. Εάν απολυθούν οι έκτακτοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Εργασία επί επτά χρόνια χωρίς διακοπή

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ακόμα ότι το επικουρικό προσωπικό εργάζεται επί επτά χρόνια χωρίς διακοπή. Επιπλέον, 4.000 υγειονομικοί υπηρετούν  στα νοσοκομεία για τέταρτο χρόνο μέσω ΟΑΕΔ με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Στις δε υπηρεσίες στήριξης υπηρετούν 8.000 άτομα με ατομικές συμβάσεις εργασίας που επίσης ανανεώνονται συνεχώς. Οι περισσότεροι εργάζονται πάνω από τέσσερα χρόνια.

«Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Είναι η μόνη λύση για να ανασάνει το σύστημα. Εάν τυχόν απολυθούν με τη λήξη των συμβάσεων, θα είναι καταστροφικό για το σύστημα», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν