ΠΟΕΔΗΝ: «Είμαστε έτοιμοι για τον κοροναϊό» – Ζητούν ένταξη στα ΒΑΕ στο Υπουργείο Εργασίας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Φορώντας τις ειδικές στολές και μάσκες προστασίας για τον κοροναϊό συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, απαιτώντας ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Όρθιοι» να αντιμετωπίσουν κάθε υγειονομική κρίση και πρόκληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως μπορεί να προκύψει και στη χώρα μας με τον κοροναϊό της Κίνας, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

«Είναι έτοιμοι να φορέσουν τις στολές προστασίας κατά του κάθε «ιού» αν και αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα, χωρίς να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατροί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Εκτεθειμένοι σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Νοσηλευτές λόγω εργασιακής εξουθένωσης έχουν τρυπηθεί με σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς με σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Πάνω από 3000 νοσηλευτές πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και πολλοί εξ’ αυτών συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω των θεραπειών που υποβάλλονται. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Το ελλιπέστατο υγειονομικό προσωπικό δίνει καθημερινά τη μάχη για να μείνουν όρθια τα Δημόσια Νοσοκομεία, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή όπως λένε, η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν προβλέπει  καμία μεταβολή, εκτός από τις οριακές αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη στους υπαλλήλους για το πάνω από το 30 έτη. Αντίθετα, νομιμοποιούνται όλες οι αντιασφαλιστικές μνημονιακές διατάξεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

«Η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί ένα διαχρονικά αυτονόητο πια με βάση τις υγειονομικές εξελίξεις, την ένταξή μας στα ΒΑΕ που είναι συνταγματική υποχρέωσή της. Διαθέτουμε κοινό φορέα ασφάλισης του ΕΦΚΑ και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με δύο ταχύτητες. Υγειονομικοί υπάλληλοι που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και όσοι προέρχονται από το Δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ».

ΠΟΕΔΗΝ: «Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό δεν θα αντέξουν μια πιθανή κρίση»

Τα δύο νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί στην Αττικγια να υποδεχθούν πιθανά κρούσματα από τον κοροναϊό, το «Αττικόν» και το «Σωτηρία», δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν με επάρκεια μια πιθανή κρίση, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Το υγειονομικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση για να αντιμετωπίσει επαρκώς τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της εποχικής γρίπης, αλλά και μια ενδεχόμενη κρίση που μπορεί να προκύψει με την εισαγωγή ύποπτων κρουσμάτων του κοροναϊού της Κίνας, επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

«Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού. Το υγειονομικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τέτοια κρίση έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από την Κίνα. Εξάλλου τα Νοσοκομεία δέχονται πλήθος ασθενών λόγω της εποχικής γρίπης», υποστηρίζουν.