ΠΟΕΔΗΝ: Δρομοκαΐτειο ώρα μηδέν! Άθλιες συνθήκες νοσηλείας και κτιριακών εγκαταστάσεων [pics]

  • Γιάννα Σουλάκη
Δρομοκαΐτειο
Μια απαράδεκτη εικόνα για τον ένα από τους τρεις πυλώνες της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, το Δρομοκαΐτειο, δίνει στη δημοσιότητα σε νέα καταγγελία της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Άθλιες και ασυντήρητες υποδομές, ακαθαρσίες και λοιμώξεις, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και νοσηλεία περιστατικών που χρήζουν νοσηλεία σε άλλες νοσοκομειακές δομές, περιγράφει σε νέα καταγγελία της για το  Δρομοκαΐτειο, η ΠΟΕΔΗΝ.

Το Δρομοκαΐτειο εκπέμπει SOS

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις καταγγελίες τους, οι τετρακόσιοι υπάλληλοι που προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (οι οργανικές θέσεις είναι … 1.450), οι σοβάδες που πέφτουν σε ασθενείς και προσωπικό, η απουσία ιματισμού και οι μεταδοτικές ασθένειες, είναι καταστάσεις που δεν συμφωνούν με την εικόνα ενός νοσοκομείου που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Δημόσιας Ψυχικής Περίθαλψης της χώρας (οι άλλοι δύο είναι ΔΑΦΝΙ, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης).

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και περιστατικά με νοσηλευόμενους που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε άλλες νοσοκομειακές ή προνοιακές δομές, π.χ. ασθενής HIV (AIDS), παιδί με αυτισμό καθηλωμένο με ιμάντες σε κρεβάτι εδώ και 6 μήνες:

«Νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν διαπράξει κακουργήματα αλλά τους έχει αποδοθεί το ακαταλόγιστο (άρθρο 69 Π.Κ.). Νοσηλεύεται ασθενής κατάκοιτος που πάσχει από AIDS και εμφανίζει λοιμώξεις με εισαγγελική εντολή. Με βάση την Ιατρική γνωμάτευση έπρεπε να νοσηλεύεται σε Γενικό Νοσοκομείο και μάλιστα σε ειδικό τμήμα λοιμώξεων. Αυτιστικό παιδί 9 μήνες βρίσκεται ακόμη στο Νοσοκομείο μόνιμα καθηλωμένο στο κρεβάτι του. Πολλές φορές μας ξεγέλασε το Υπουργείο Υγείας ότι θα μεταφερθεί σε κατάλληλη δομή χωρίς να συμβεί. Υπάρχει συνεχής κίνδυνος  αυτοτραυματισμού. Έχει επιτεθεί και χτυπήσει όλο το προσωπικό που προστρέχουν για φροντίδα και θεραπεία. Νοσηλεύονται ασθενείς με ενεργή φυματίωση, με αναπνευστικά σοβαρά προβλήματα που λαμβάνουν συνεχώς οξυγόνο και άλλα σοβαρά παθολογικά περιστατικά. Και όμως το Νοσοκομείο δεν έχει παθολογική και εργαστηριακή κάλυψη και διαθέτει μόνο ένα παθολόγο, ενώ τα εργαστήρια δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο λόγω ελλείψεων προσωπικού», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δρομοκαΐτειο: Κτιριακά προβλήματα και άθλιες νοσοκομειακές υποδομές

Στους τοίχους και τα ταβάνια κυριαρχούν οι υγρασίες, ενώ δεν υπάρχει και ιματισμός, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι: «Δεν υπάρχουν σεντόνια, οι Νοσηλευτές στρώνουν μόνο κατωσέντονα και από πάνω κουβέρτα. Δεν υπάρχουν κρεβάτια με ερεισίνωτο. Πέφτουν οι σοβάδες στα Νοσηλευτικά τμήματα, δεν υπάρχουν στα τμήματα κεντρική παροχή οξυγόνου κλπ. Εισάγονται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από τα HOT SPOT όπως και πολλοί άστεγοι, οι οποίοι λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες, ψώρα, κοριούς κλπ. Πάλι τώρα ένα Νοσηλευτικό τμήμα οξέων περιστατικών είναι γεμάτο κοριούς. Σωστή απολύμανση δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα την ελλειπή περίθαλψη των ασθενών, αλλά και τον συχνό τραυματισμό του εργαζομένων, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι τραυματισμοί συναδέλφων και ασθενών είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Το Νοσοκομείο εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα και εισάγει 80 ασθενείς κατά μέσο όρο. Κατ’ έτος 3000 ενώ πριν την κρίση οι εισαγωγές ήταν 1000. Το 70% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Σε κάθε βάρδια υπηρετεί ένας ή δύο Νοσηλευτές στα τμήματα οξέων περιστατικών με 30-35 ασθενείς διεγερτικούς που στο Νοσοκομείο  εισέρχονται με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ή σε χρόνια τμήματα που οι περισσότεροι ασθενείς είναι κατάκοιτοι. Δεν προσλαμβάνουν Επικουρικό Προσωπικό, επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων αν και χρήματα βλέπουμε να ξοδεύονται σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα που δεν σχετίζονται με τους ασθενείς. Λόγω έλλειψης κονδυλίων τα μέτρα φύλαξης είναι ανεπαρκή. 10 φύλακες για 400 στρέμματα δάσους με διάσπαρτα Νοσηλευτικά τμήματα. Οι κλοπές, η διακίνηση ναρκωτικών είναι καθημερινά φαινόμενα. Δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα παρά τις   απόπειρες κλοπής του ΑΤΜ της τράπεζας με τρεις ανατινάξεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στα κινητοποιήσεις στο Δρομοκαΐτειο:

«Φτάνει πια με αυτή την απαξίωση!!! Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες  και καμιά πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται για την επίλυση των προβλημάτων».

Δείτε φωτογραφίες: