ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν άνοιξαν οι 15 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που εξαγγέλθηκαν»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
"Οι εξαγγελίες για άνοιγμα 15 νέων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) των νοσοκομείων από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν υλοποιήθηκαν", σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δεν έγιναν προσλήψεις για να ανοίξουν αυτές οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, έγιναν μετακινήσεις εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν και τα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε λίστα αναμονής ήταν χθες το βράδυ περίπου 50, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Τελικά δεν άνοιξαν οι 15 κλίνες ΜΕΘ που εξαγγέλθηκαν. Χωρίς αποτέλεσμα αποδυναμώθηκαν τα Νοσοκομεία. Ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις σε περίπτωση μη ανάκλησης των μετακινήσεων. Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας 7/2/2020 εξήγγειλε τη λειτουργία 15 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε Νοσοκομεία της Αττικής (ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 2, ΓΟΝΚ 2, ΛΑΙΚΟ 4, ΚΑΤ 7 κλίνες ΜΑΦ) με τρίμηνες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία».

Ποιες κλίνες τελικά λειτούργησαν και ποιες όχι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • Ερυθρός Σταυρός: Δεν άνοιξαν νέες κλίνες

Στον Ερυθρό Σταυρό λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ. Είχε αποφασιστεί να ανοίξουν ακόμη 2.

«Το αίτημα της Διευθύντριας της Μονάδας ήταν να στελεχωθούν με νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μην αναγκαστούν να κλείσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τα λειτουργούντα. Με τρεις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους. Δεν άνοιξε, ούτε πρόκειται να ανοίξει καινούργια. Ως εκ τούτω δεν πρόκειται να λειτουργήσουν 2 νέες κλίνες ΜΕΘ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

  • Ογκολογικό Κηφισιάς: λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ. Άνοιξε μόνο μία κλίνη ΜΕΘ με τις μετακινήσεις προσωπικού και όχι 2 που εξαγγέλθηκαν.
  • Λαϊκό: με νοσηλευτικό προσωπικό εκ των έσω του Νοσοκομείου εξαγγέλθηκε η λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ που είναι κλειστές. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το Σωματείο ενημέρωσε ότι την άλλη εβδομάδα με μεγάλη δυσκολία θα ανοίξει 1 κλίνη ΜΕΘ.
  • ΚΑΤ εξαγγέλθηκε η λειτουργία της ΜΑΦ 7 κλινών. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν. Το περισσότερο προσωπικό προέρχεται από Κέντρα Υγείας και είναι ανεκπαίδευτο. Τελικά λειτούργησε μία κλίνη ΜΑΦ από τις 7 που είχαν εξαγγελθεί.

Ως εκ τούτου λοιπόν με τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ: «Άνοιξαν έως τώρα 1 κλίνη ΜΕΘ στο Ογκολογικό Κηφισιάς και 1 κλίνη ΜΑΦ στο ΚΑΤ. Πρόκειται να ανοίξει μία κλίνη εκ των έσω στο Λαϊκό. Θα κλείσουν όμως κλίνες ΜΕΘ στον Άγιο Σάββα και έκλεισε μία κλίνη ΜΕΘ στο Θριάσιο λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν επιλύονται έτσι τα προβλήματα των λιστών αναμονής για ΜΕΘ».

ΠΟΕΔΗΝ: «Καμία πρόσληψη προσωπικού από το…2018»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία: Κάθε ημέρα υπάρχει λίστα αναμονής για κλίνη στις ΜΕΘ, ενώ στα Νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 100 κλίνες έτοιμες εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ειδικά νοσηλευτικού:

«Για να ανοίξουν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ και ειδικά τα κλειστά κρεβάτια που είναι εξοπλισμένα θα πρέπει άμεσα να προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το σύστημα προετοιμάζεται υποτίθεται για υγειονομική κρίση και το προσωπικό κάθε ημέρα λιγοστεύει».

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι από το 2018 και μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανένας υπάλληλος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας: «Δεν προκηρύχτηκαν ακόμη οι 2.300 θέσεις προσωπικού εκ των οποίων 1300 νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπές ειδικότητες. Δεν έχει προσληφθεί ικανός αριθμός επικουρικού προσωπικού. Ακόμη δεν άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Τα Σωματεία Εργαζομένων καταγγέλλουν την αποδυνάμωση των Νοσοκομείων τους (Άγιος Σάββας, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ) και ζητάνε από την ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβει να ανακληθούν οι μετακινήσεις.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία για να ανοίξουν οι ΜΕΘ στη μεγάλη πλειοψηφία ήταν ανεκπαίδευτο και είναι αδύνατον με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν νέες κλίνες. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι τρίμηνης διάρκειας. Μετά το τρίμηνο τι θα γίνει; Δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευθούν».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσα προσλήψεις 2.000 ατόμων για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ενώ προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις του προσωπικού θα οργανώσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.