ΠΟΕΔΗΝ: «Χωρίς παιδίατρο η Σάμος – Οι γονείς πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς από την τσέπη τους»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Την τραγική έλλειψη παιδιάτρων στο νοσοκομείο Σάμου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων τα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κατάσταση η οποία επιδεινώνεται, εξαιτίας των εκτάκτων αναγκών περίθαλψης παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Ιδιώτες παιδιάτρους αναγκάζονται να πληρώσουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) αντί να προσλάβει παιδιάτρους για να καλύψει τα κενά και να λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομειακών μονάδων της Σάμου, μετακινεί γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο:

«Προκειμένου να μπαλώσουν την τραγική έλλειψη Παιδιάτρων στο Νοσοκομείο της Σάμου, για να κλείσουν «τρύπες» αφήνουν το μισό πληθυσμό της Σάμου χωρίς Παιδίατρο, μετακινώντας τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει ότι η μοναδική παιδίατρος της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Σάμου νοσηλεύει παιδιά – κυρίως προσφυγόπουλα που πάσχουν από λοιμώδης ασθένειες –  ακόμη και σε ράντζα. Η παιδίατρος βρίσκεται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

ΠΟΕΔΗΝ: «Μια παιδίατρος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει»

Το καλοκαίρι η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε προβλήματα στη Σάμο, όπως μεταξύ άλλων, την έλλειψη ασθενοφόρων, το προσφυγικό, αλλά και την τραγική έλλειψη Παιδιάτρων στο Νοσοκομείο. Η μοναδική παιδίατρος υπηρετεί στο Νοσοκομείο εδώ και ένα χρόνο. Πρέπει να βρίσκεται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο, καθότι η Παιδιατρική Κλινική δυναμικότητας 7 κλινών πολλές φορές είναι ασφυκτικά γεμάτη, ενώ συχνά χρησιμοποιεί και ράντζα λόγω της υπερπληθώρας προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Στις 15 Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η Παιδιατρική κλινική νοσήλευε 15 παιδιά κυρίως προσφυγόπουλα που έπασχαν από γαστρεντερίτιδα.

Η Διοίκηση περιέγραψε την τραγική κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, σε παρέμβασή της προς τον Εισαγγελέα. Ενώ και το Σωματείο Εργαζομένων του νησιού, διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ζητώντας την κάλυψη της Παιδιατρικής Κλινικής με Παιδιάτρους.

«Η μοναδική Παιδίατρος είναι σε απόγνωση. Βρίσκεται στο Νοσοκομείο νυχθημερόν. Αποσπασματικά μετακινούνται για λίγες ημέρες κάποιοι Παιδίατροι από άλλα Νοσοκομεία και αυτό συνέβη ελάχιστες φορές. Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Εμβολιασμοί παιδιών, βεβαιώσεις υγείας για τα σχολεία, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται και να πληρώνουν από τις τσέπες Ιδιώτες γιατρούς», αναφέρει στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε την απόφαση της Διοίκησης, που αναφέρεται στην τραγική κατάσταση με την έλλειψη παιδιάτρων και την παρέμβαση στον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

ΠΟΕΔΗΝ: «Απόφαση για απόσπαση παιδιάτρου από το Καρλόβασι, αφήνει ακάλυπτη τη μισή Σάμο»

Προχθές έληξε η πενταήμερη απόσπαση Παιδιάτρου από το Νοσοκομείο της Νίκαιας. «Δεν κατάφερε όμως να ξεκουράσει την Παιδίατρο, αφού η Κλινική ήταν ασφυκτικά γεμάτη», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η λύση που βρέθηκε από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Ο μοναδικός Παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου Σάμου που είναι και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο.

Δείτε την απόφαση:

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Ο Παιδίατρος του Καρλοβασίου, βλέποντας την κοροϊδία επέβαλε την παραίτησή του από το Δημόσιο. Το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου θα μείνει από Διευθυντή και το Καρλόβασι από Παιδίατρο. Οι Ιδιώτες Παιδίατροι στη Σάμο, κάνουν χρυσές δουλειές. Το καλοκαίρι μετά την ανάδειξη του ζητήματος, έγινε προκήρυξη για την πρόσληψη Παιδιάτρων με μπλοκάκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας να ανακληθεί η παραίτηση του Παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου και το κενό να καλυφθεί με προσλήψεις δύο Παιδιάτρων στο Νοσοκομείο της Σάμου.