ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς Καρδιοχειρουργική Κλινική το ΠΓΝ Πατρών – Σωρεία τραγικών ελλείψεων στην Πελοπόννησο

  • Iatropedia
ΠΟΕΔΗΝ
Με σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την Πελοπόννησο και την Δ. Ελλάδα, με προεξέχουσα την μη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο ΠΓΝ Πατρών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στην Πελοπόννησο:

Μη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο ΠΓΝ Πατρών

Απεδείχθη με τον πιο τραγικό τρόπο άλλη μια φορά οι παθογένειες του Συστήματος Υγείας, το οποίο με τις πολιτικές που ασκήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση.

Η υγεία θέλει αύξηση των δαπανών, βελτίωση των υποδομών, του εξοπλισμού και αναπλήρωση του προσωπικού που χάσαμε τα χρόνια των Μνημονίων.

Το Νοσοκομείο Πύργου και Αμαλιάδας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης Ιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου, τα προηγούμενα χρόνια άφησαν τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και Νοσηλευτές. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας λειτουργεί χειρότερα από Κέντρο Υγείας, αφού με εντέλλεσθε της Διοίκησης οι Ιατροί μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο γέμισε ράντζα υποστελεχωμένο και αυτό από γιατρούς και Νοσηλευτές.

Ο πληθυσμός της Δυτικής Ελλάδας και τα Νησιά του Ιονίου, δεν καλύπτονται από καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική παρ’ ότι στην περιοχή λειτουργεί Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική με εκπαιδευμένο Προσωπικό που δεν λειτουργεί από το έτος 2017 λόγω έλλειψης γιατρών. Έφυγε ο Διευθυντής για το Αττικό Νοσοκομείο και έκλεισε!!!

Πως είναι δυνατόν πρώην Αν. Υπουργός Υγείας να επικαλείται ότι επί των ημερών του δεν άνοιξε η Κλινική λόγω τοπικών συμφερόντων; Και τι έκανε να τα πατάξει; Απόσπασε το μοναδικό καρδιοχειρουργό που διέθετε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (για να είναι ενεργός), αντί να ανοίξει την Κλινική το έτος 2018. Τώρα διαθέτει μόνο ένα Διευθυντή Θωρακοχειρουργό και έναν Επικουρικό Καρδιοχειρουργό. Δεν έχει ανεπτυγμένη ΜΕΘ Καρδιοχειρουργική που είναι απαραίτητη για τέτοια βαριά περιστατικά μετά το χειρουργείο.

Και όταν λειτουργούσε η κλινική έως το 2017 τα χειρουργημένα περιστατικά νοσηλεύονταν στην κοινή ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα διακομίζονται με καθυστέρηση άνω των 4 ωρών για Αθήνα ή Ιωάννινα που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Η βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο που εγκαινιάστηκε προεκλογικά από τον κο Τσίπρα, διαθέτει ένα ελικόπτερο τύπου Α-109 που δεν πετάει νύχτα και δεν αναλαμβάνει διακομιδές περιστατικών που μπορεί να το βρει στον αέρα μετά το σούρουπο.

Χερσαίες αεροδιακομιδές γινόταν και θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται σε σοβαρά έκτακτα περιστατικά προς το πλησιέστερο νοσοκομείο που μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Επιτακτική είναι η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των Νοσοκομείων και της διαχειριστικής κατάστασης του ΕΚΑΒ.

Για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα του ΕΣΥ.