ΠΟΕΔΗΝ: «Αυτές είναι οι ελλείψεις των νοσοκομείων στα νησιά, με κορωνοϊό και λίγο πριν την τουριστική περίοδο»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Στοιχεία για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιωτικών περιοχών της χώρας και μάλιστα ενόψει του ανοίγματος στον τουρισμό και των αυξημένων αναγκών της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικές μονάδες των νησιών αντιμετωπίζουν διαχρονική υποστελέχωση και ανεπάρκεια εξοπλισμού. Ετσι, ενόψει της έλευσης τουριστών μέσω πανδημίας, καλούν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση και κάλυψη των κενών των νοσοκομείων στα νησιά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες των νησιών: «προσφέρουν μόνο πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού ή άλλων παθήσεων διακομίζονται σε οργανωμένα Νοσοκομεία της Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν σε νησιά Νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας σε νησιά που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισημαίνουν ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και αυξημένων κινδύνων οι Υγειονομικές Μονάδες φέτος θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία των επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και υγειονομικών.

Δείτε ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας Ιονίου:

Κεφαλονιά

Μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλά κενά στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι. Αναμένεται παραίτηση του ενός καθώς και ενός Αναισθησιολόγου με αποτέλεσμα δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό. Άμεση είναι η αναγκαία πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού καθώς και αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.

Ζάκυνθος:

Το Νοσοκομείο λειτουργεί ως επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα ξεκίνησε να λειτουργεί και ο μαστογράφος. Λειτουργεί και η κλινική κορωνοϊού. Υπάρχει έλλειψη στη χειρουργική ειδικότητα και στην καρδιολογική που είναι διαχρονική. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 3 κρεβάτια.

Λευκάδα:

Έχουν γίνει προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών στο Νοσηλευτικό προσωπικό και Παραϊατρικό. Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και οφθαλμίατρων. Τρεις Παθολόγοι γιατροί καλύπτουν όλα τα περιστατικά. Υπάρχει πρόβλημα στο ακτινολογικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες για τον χειρισμό μηχανημάτων.

Κέρκυρα:

Υπάρχουν 18 άτομα επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που ήρθαν στην περίοδο του covid-19 αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες ειδικότητες ειδικά Παθολόγων. Οι Παθολόγοι είναι μόνο 4, οι Καρδιολόγοι 4 από τους οποίος ο ένας είναι Επικουρικός. Οι Διευθυντές σε πολλές ειδικότητες έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Νευρολόγος υπάρχει ένας και είναι επικουρικός. Στο ακτινολογικό επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Ιθάκης:

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (υπηρετούν 3). Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά χωρίς παρασκευαστές.

Κέντρο Υγείας Παξών

Λειτουργεί έως τις 10 το βράδυ. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού, χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο λόγο ελλείψεως προσωπικού.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Αιγαίου:

Λήμνος:

Από νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει πρόβλημα. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς. Ένας Παθολόγος υπάρχει και ένας Αναισθησιολόγος επικουρικός που και αυτός είναι υπό παραίτηση. Από τον Ιούνιο θα μείνει το νησί χωρίς Αναισθησιολόγο. Υπάρχει επίσης ένας Χειρούργος, ένας Καρδιολόγος και ένας Νεφρολόγος.

Χίος:

Από γιατρούς δεν ήρθε κανένας νέος. Για την πανδημία ήρθαν επικουρικοί 2 τραυματιοφορείς και 11 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στο Ακτινολογικό λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Ελλείψεις στην Νοσηλευτική υπηρεσία. Το ΕΚΑΒ είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι με λίγες καθυστερήσεις.

Σάμος:

Υπάρχουν ελλείψεις και Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος γιατρός και η μοναδική Πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα Εξωτερικά ιατρεία πνευμονολογικά δεν υπάρχουν. Παιδίατρος μόνο ένας εδώ και δύο χρόνια. Προσλήφθηκε νοσηλευτικό προσωπικό και Τραυματιοφορείς αλλά δεν επαρκεί. Το ΕΚΑΒ με κάποιες καθυστερήσεις ανταποκρίνεται.

Ικαρία:

Προσελήφθη επικουρικός Παιδίατρος επίσης γύρω στα 10 άτομα Παραϊατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα όμως είναι στους γιατρούς. Χρειάζεται παθολόγο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύρος:

Υλικά από δωρεές για ένα τετράμηνο υπάρχει υπερπληρότητα. Προσελήφθη Νοσηλευτικό προσωπικό, για να λειτουργήσει η ΜΑΦ χρειάζεται επιπλέον Νοσηλευτικό προσωπικό. Από γιατρούς υπάρχουν ειδικότητες και καλύπτουν τις βάρδιες.

Σαντορίνη:

Στο Νοσοκομείο υπάρχει 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί όπως άλλον έναν Παθολόγο, γενικό γιατρό, Παιδίατρο και άλλες ειδικότητες. Από τότε που καταργήθηκε το Κ.Υ. η Πρωτοβάθμια έχει εξαφανιστεί.

Γενικό Νοσοκομείο & Κέντρο Υγείας Νάξου:

Προσελήφθη επικουρικό Νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κέντρο Υγείας Τήνου:

Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα καθήκοντά τους εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.

Κέντρο Υγείας Μυκόνου:

Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί είναι στο σύνολο 19. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κέντρο Υγείας Αμοργού:

Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων.

Κέντρο Υγείας Μήλου:

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε Ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και2 Οδοντίατροι), Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την ΔΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Κέντρο Υγείας Άνδρου:

Στο Κ.Υ. υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Πάρου:

Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ. Χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας.

Κέντρο Υγείας Ίου:

Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος. Δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί. Οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει μόνο ένας που δεν επαρκεί.

Κέντρο Υγείας Κυθήρων:

Δεν παρατηρούνται ελλείψεις.

Κέντρα Υγείας. Β. Αιγαίου:

(Κ.Υ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ, Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ, Κ.Υ. ΠΟΛΥΧΝΗΤΟΥ, Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, Κ.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, Κ.Υ. ΠΥΡΓΙ XIOY, ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΙΟΥ, Κ.Υ. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ, Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στα Κ.Υ. είναι το θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού (νοσηλευτών, μαιών, γιατρών κλπ) από τα Κ.Υ. στα Νοσοκομεία με εντολές της Διοίκησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα Κ.Υ.

Μυτιλήνη:

Ενισχύθηκε με 30 επικουρικούς στην Νοσηλευτική Υπηρεσία. Ελλείψεις παρατηρούνται στην ΥΕ κατηγορία. Αναμένεται ενίσχυση στην ιατρική υπηρεσία.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Δωδεκανήσων:

Λέρος:

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας παθολόγος και αναισθησιολόγος και δεν αρκεί με τους πρόσφυγες που υπάρχουν. Από νοσηλευτικό προσωπικό ενισχύθηκε με 14 επικουρικούς και αναμένεται και άλλοι.

Ρόδος:

Προσελήφθησαν για την περίοδο της πανδημίας 15 επικουρικοί στο σύνολο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις υπάρχουν όμως σε τραυματιοφορείς, σε γιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Έγινε δωρεά ενός μηχανήματος που γίνεται τέστ για μοριακό έλεγχο.

Κάλυμνος:

Προσελήφθησαν 7 Νοσηλευτές επικουρικοί για την περίοδο της πανδημίας και υπήρχε κάλυψη. Υπάρχει έλλειψη Παιδιάτρου διότι δεν υπάρχει κανένας εδώ και ένα χρόνο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση.

Κως:

Στην περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκε στο Νοσοκομείο Νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό και Τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος, ο Παιδίατρος είναι μόνο ένας. Έχουν μεγάλες ελλείψεις στην Διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Χρειάζονται προσωπικό από όλες τις ειδικότητες μόνιμο. Η ΜΑΦ λειτουργεί αλλά χρειάζεται προσωπικό.

Κέντρα Υγείας Σποράδων:

Κέντρο Υγείας Σκιάθου:

Υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες και υπάρχουν 2 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος και δεν έχουν οδοντίατροι) και οδηγών ασθενοφόρων.

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου:

Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.

Κέντρο Υγείας Αλονήσου:

Υπάρχουν 2 αγροτικοί γιατροί μόνο. Στέλνονται από άλλα Κ.Υ. γιατροί για να εξυπηρετηθούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στην στελέχωση του ασθενοφόρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν