ΠΟΕΔΗΝ: 576 εκ. ευρώ λιγότερα θα λάβουν τα Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ το 2018

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων πάνε από το χαμηλό στο...χαμηλότερο με αποτέλεσμα να επικρατεί ανέχεια, αναβολές χειρουργείων και ελλείψεις υλικών. Η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή δημοσιεύματα του iatropedia και άλλων ΜΜΕ για το θέμα, αλλά και του Καραβανιού Υγείας στη Νάουσα εξαπέλυσε νέα επίθεση σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε παρακάτω τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ:

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει ζήτημα τα πρωτογενή πλεονάσματα να καταλήξουν στη Δημόσια Υγεία και 576 εκ. ευρώ λιγότερα θα λάβουν τα Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ του χρόνου.

Τα Νοσοκομεία βουλιάζουν και τα σπρώχνουν κάθε ημέρα πιο βαθιά προς το βυθό
Κατά τον Αν. Υπουργό Υγείας φταίνε οι Νοσηλευτές που πλέκουν και οι γιατροί που τα παίρνουν και όχι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ντροπή

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπερκάλυψη του στόχου που τέθηκε στον προϋπολογισμό του έτους 2017 για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πανηγυρίζουν για την υπερκάλυψη των μνημονιακών στόχων. Ποιοι; Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια.

Η υπερκάλυψη του στόχου επιτεύχθηκε από την υπερφορολόγηση, αλλά και την μείωση των δαπανών για την Δημόσια Υγεία.

Η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς, ψηφοθηρικούς λόγους χρησιμοποιει το μόχθο, το δικαίωμα στην Δωρεάν Παροχή καλής ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, ως υποτίθεται κοινωνικό μέρισμα.
Θα μοιράσει ένα πιάτο φαγητό στους πολίτες που έγιναν φτωχοί από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων και τις περικοπές στην Υγεία.

350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα λάβουν τα Νοσοκομεία του χρόνου σε σχέση με εφέτος.
226 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα λάβει του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ. Στο σύνολο 576 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν στη Δημόσια Υγεία του χρόνου.

Δεν διεκδικούν ένα πιάτο φαί οι πολίτες που θα το πληρώνουν με τη ζωή τους. Δουλειές θέλουν με δικαιώματα και Δωρεάν Δημόσια Υγεία.

Και όμως.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει ζήτημα να συμπληρωθούν τα χρήματα στη Δημόσια Υγεία από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτή είναι η πρότασή μας.

Κάθε χρόνος που έρχεται η κατάσταση γίνεται χειρότερη στη Δημόσια Υγεία, τα Νοσοκομεία.
Με 200 εκατομμύρια ευρώ από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να προσληφθούν 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία και όχι να έχουμε εξαγγελίες τηλεπροσλήψεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι για το χάλι της Δημόσιας Υγείας ευθύνονται οι Νοσηλευτές που πλέκουν και οι γιατροί που τα παίρνουν.

Αλήθεια ακούσατε ένα ευχαριστώ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τους Επαγγελματίες Υγείας που δίνουν τη ζωή τους για να κρατήσουν όσο όρθια γίνεται τα Νοσοκομεία;

Τι να τους πει κανείς;
Η απάντηση στη ΝΑΟΥΣΑ.
Το Καραβάνι της Υγείας θα βρίσκεται στη Νάουσα την Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017. Η Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας θα εκκινήσει από το Νοσοκομείο της Νάουσας 08:30π.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ    Χ ΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Για τον προϋπολογισμό επόμενου έτους

Να πούμε ότι για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό:
-Συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων τα οικονομικά στοιχεία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο περιλαμβάνεται πλέον στο μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνιστικής Στατιστικής Αρχής.
-Εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback) στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο χώρο της Υγείας, αποσκοπώντας στη βελτίωση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των νοσοκομείων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η συνεχής προσπάθεια διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων και στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, η αύξηση του μεριδίου των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία, η συνέχιση της διαδικασίας για την αναμόρφωση του ενιαίου συστήματος προμηθειών, καθώς επίσης και η εισαγωγή συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) ή άλλης διεθνώς τυποποιημένης διαδικασίας κοστολόγησης των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν