ΠΟΕΔΗΝ: 183 φιλοξενούμενοι και προσωπικό νοσούν από κορονοϊό σε 5 Προνοιακές Δομές της Βόρειας Ελλάδας

  • Iatropedia
Δομές
Μεγάλη διασπορά στις προνοιακές δομές της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με στοιχεία που καταθέτει, 183 άνθρωποι νοσούν από τον κορονοϊό σε 5 Δομές Φιλοξενίας.

Δεκάδες κρούσματα υπάρχουν διάσπαρτα στις δημόσιες Δομές και στα Κέντρα Φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας. Εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού  στο μεγαλύτερο ίδρυμα Προνοιακής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων», μία νοσηλεύτρια κατέληξε και  2 ακόμη εργαζόμενοι και 10 φιλοξενούμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στο Ίδρυμα «Αγιος Παντελεήμων» τα κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους, από 60 πλέον αγγίζουν τα 127, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ πολλά εντοπίζονται ακόμη και σε άλλες Προνοιακές Δομές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, σήμερα εντοπίζονται:

  • «Άγιος Παντελεήμονας»: Ανάμεσα σε 280 φιλοξενούμενους και 200 εργαζόμενους, υπάρχουν – 100 θετικοί τρόφιμοι και 27 θετικοί στον ιό εργαζόμενοι.
  • Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος: Ανάμεσα σε 50 παιδιά με αναπηρία και 35 εργαζόμενους, εντοπίστηκαν 10 θετικά στον ιό παιδιά και 10 υπάλληλοι.
  • ΚΕΠΕΠ Αγίου Δημητρίου: Φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 45 υπάλληλοι. Θετικοί 5 περιθαλπόμενοικαι 4 υπάλληλοι.
  • Προνοιακή Δομή Σιδηροκάστρου: Φιλοξενούνται 38 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 30 υπάλληλοι. 12 περιθαλπόμενοι θετικοί και 8 εργαζόμενοι.
  • Έδρα Διοίκησης: Από τους 16 εργαζόμενους οι 7 θετικοί.

ΠΟΕΔΗΝ: Ακόμη αναμένονται τα τεστ του ΕΟΔΥ

Τα Προνοιακά Ιδρύματα εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πριν από 20 ημέρες είχε εξαγγείλει τη διενέργεια μαζικών rapid τεστ στο προσωπικό των Προνοιακών Δομών. Ωστόσο, τα τεστ ακόμη αναμένονται, όπως λέει ο ΕΟΔΥ:

«Πότε επιτέλους θα γίνει σωστός προληπτικός έλεγχος να σταματήσει το κακό με τις μονάδες πρόνοιας. Να ληφθεί απόφαση να αποζημιώνεται το τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα σταματήσει το κακό. Στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες πρέπει να γίνεται τεστ κάθε εβδομάδα όταν εμφανίζονται κρούσματα, και κάθε 15 ημέρες προληπτικά σε εργαζόμενους και περιθαλπόμενους. Αυτό ορίζει το Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Ο ΕΟΔΥ δεν διαθέτει τα κατάλληλα συνεργεία για να κάνει τακτικό έλεγχο στις μονάδες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.