Ποδαρικό με κούρεμα στα φάρμακα το 2014! Πως θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι τις συνταγές

  • Iatropedia
Σε ένα εξαιρετικά αυστηρό και στενό πλαίσιο θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί από το νέο έτος καθώς με το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπαίνει πλαφόν στο όριο των συνταγών. Κίνδυνος να μην μπορούν να βρουν γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν φάρμακα γεννιέται για τους ασθενείς.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυστηρό και άκρως κουρεμένο πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων θέτει στους γιατρούς ο Άδωνις Γεωργιάδης δημιουργώντας ωστόσο τέτοιους περιορισμούς που οι ασφαλισμένοι θα ψάχνουν τα φάρμακα με το …κιάλι. Συνέπεια θα είναι να μην μπορούν να βρουν γιατρό να τους συνταγογραφήσει και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί εντός του Ιανουαρίου και εφόσον ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ, θα εκδοθεί απόφαση στην οποία «θα καθορίζονται για το 2014 όρια συνταγογράφησης ανά συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ».

Συγκεκριμένα, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013.

Μάλιστα στον κάθε γιατρό που θα υπερβαίνει το όριο θα πέφτει και …κόφτης από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ καθώς θα δίνεται εντολή να προσαρμόζεται το σύστημα «ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο του εκάστοτε ιατρού».

Όπως διευκρινίζεται ο γιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για 2 μήνες ωστόσο τον τρίτο μήνα το σύστημα δε θα του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών. Ο ιατρός δύναται στην συνέχεια στον επόμενο μήνα να συνεχίσει με τους ίδιους όρους που ίσχυαν για το προηγούμενο τρίμηνο.

Βέβαια με τον μέσο όρο που τίθεται στο 80% σύμφωνα με τη συνταγογράφηση που έκαναν οι γιατροί το 2013, ουσιαστικά το πλαφόν των γιατρών που δεν υπερσυνταγογράφησαν την περασμένη χρονιά και ήταν συνεπείς μειώνεται δραστικά με αποτέλεσμα να …τιμωρούνται έναντι όσων είχαν …ξεφύγει, οι οποίοι όπως φαίνεται τελικά επιβραβεύονται.

Παράλληλα έρχεται πλαφόν και ανά ειδικότητα καθώς όπως σημειώνεται στην απόφαση μπορούν : «να καθορίζονται όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ειδικότητα ή θεραπευτική κατηγορία, σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας και επίσης υποχρεωτικοί στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων».

Τέλος τίθεται και στόχος το όριο του 60% για τη συνταγογράφηση γενοσήμων με τον ΕΟΠΥΥ να ορίζει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με το στόχο.

Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν και ένα ευρώ ανά συνταγή που τίθεται σε ισχύ άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως κάνουν διάγνωση οι Έλληνες του μνημονίου…Ποιος είναι ο νέος γιατρός τους!

Τα μεγάλα χαράτσια του Άδωνι! Πως θα αλλάξει τα…φώτα στους ασθενείς μετά τα Φώτα!

Η “ανθρωπογεωγραφία” των απεργών του ΕΟΠΥΥ! Οι γιατροί που ανεβάζουν την…πίεση στον Άδωνι

Πως κάνουν διάγνωση οι Έλληνες του μνημονίου…Ποιος είναι ο νέος γιατρός τους!