Πλημμύρες: Επικίνδυνα για τους κατοίκους τα στάσιμα νερά και η λάσπη, λέει η Ε. Αγαπηδάκη

  • Ρούλα Τσουλέα
στάσιμα νερά
Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί τους χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Στις περιοχές που πλημμύρισαν από την φονική κακοκαιρία Daniel ελλοχεύει κίνδυνος λεπτοσπείρωσης και οι κάτοικοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα στάσιμα νερά και τη λάσπη, προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε ότι μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα.

«Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη», είπε. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα».

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να ξεγελάσουν τους ασθενείς και να καθυστερήσουν να απευθυνθούν στους γιατρούς. «Μπορεί κάποιος να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα», υπογράμμισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Διαβάστε ακόμα Αγαπηδάκη – Θεσσαλία: 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένα ιού του Δυτικού Νείλου – Τι να προσέξουν οι πολίτες

Πρώτα οι γαστρεντερίτιδες, μετά η λεπτοσπείρωση: Πώς αναπτύσσονται οι λοιμώξεις μετά τις πλημμύρες

«Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωσή του.

Υπενθυμίζεται πως ήδη αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Με πληροφορίες από Newsit.gr

Φωτογραφία: iStock