Πλεύρης: Βαθιά ανάσα για το ΕΣΥ – Επανέρχεται στην κανονική λειτουργία έως τις 15 Μαρτίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Σαφής είναι η αποκλιμάκωση και η ελάφρυνση από το βάρος των νοσηλειών Covid-19 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλα τα νοσοκομεία το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα έχουν επανέλθει στην κανονική λειτουργία τους, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ήδη, το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης το οποίο με εντολή του Υπουργείου Υγείας είχε βγει προσωρινά από το πρόγραμμα εφημεριών για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο παιδιών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβολιαστικού προγράμματος, επανήλθε στη λειτουργία του, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Μέχρι τις 15 Μαρτίου όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν, όπως πριν την κλιμάκωση της πανδημίας», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε πως λόγω της καλύτερης εικόνας στο ΕΣΥ, μειώνονται και τα περιστατικά που διακομίζονταν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Το σημαντικότερο, όμως, που αφορά τον πολίτη, είναι ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σε κανονική λειτουργία. Σήμερα το Παίδων Πεντέλης, για το οποίο είχε γίνει μεγάλη κουβέντα, επανέρχεται σε πλήρη, κανονική λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία- όπως το Σισμανόγλειο- τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία. Το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν την κλιμάκωση της πανδημίας», τόνισε συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: Υποχωρούν οι «σκληροί δείκτες» υποχωρεί η πίεση στο ΕΣΥ

Η πανδημία είναι σε ύφεση σε όλη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπάρχει αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε αναφερόμενος στους θανάτους:

«Δυστυχώς, δεκάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν καθημερινά, ωστόσο και στο δείκτη των θανάτων έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σιγά-σιγά αποκλιμάκωση. Στα κρούσματα παρατηρείται μία συνεχής πτωτική πορεία και αυτό το βλέπουμε πάντοτε συνδυαστικά με την εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ μπορούμε να πούμε πλέον ότι δεν πιέζεται, υπό την έννοια ότι αν και εξακολουθεί να έχει αρκετούς διασωληνωμένους και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές», σημείωσε.

Έχει υποχωρήσει πλήρως η παραλλαγή «Δέλτα»

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως έχει υποχωρήσει πλήρως η παραλλαγή Δέλτα, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί λάθος μήνυμα. «Πράγματι έχουμε μία μετάλλαξη η οποία στα χαρακτηριστικά της είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι γρίπη, δεν είναι κρυολόγημα».

Η «Δέλτα» έχει υποχωρήσει πλήρως και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους θανάτους το διάστημα Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, οφείλονταν στο κύμα της «Δέλτα». Ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται ασθενείς με «Δέλτα». Γι’ αυτό και ο δείκτης των θανάτων, αν και έχει φθίνουσα πορεία, παραμένει υψηλός.

Η «Όμικρον» βέβαια είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας, μεγάλης ηλικίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν «κανονικότητα» το καλοκαίρι για τους εμβολιασμένους

Ο υπ . Υγειάς προέβλεψε τέλος πως καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα, «εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη. Έχουμε 84% εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων και πολύς κόσμος έχει νοσήσει, άρα βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία».

Έχει μείνει η μάσκα που είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους, όπως είπε και πρόσθεσε «Ωστόσο, ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή έχουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν θέλαμε να δοθεί λάθος μήνυμα».

Τέλος είπε πως η πανδημία κάνει κύματα και φαίνεται ότι μπαίνουμε σιγά–σιγά στην ύφεση. «Η ζωή μας θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό» κατέληξε .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν