Πλεύρης: Σε περίπου 10 μέρες θα αρχίσει η εξομάλυνση των ελλείψεων φαρμάκων – Έρχονται τα εισπνεόμενα

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει αποκατάσταση του προβλήματος και θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκου, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Μετά τις γιορτές θα εξομαλυνθεί η τροφοδοσία των φαρμακείων με ελλειπτικά φάρμακα, καθώς μεταξύ άλλων θα έχουν ανοίξει και οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρίες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έγινε με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Σε μια διαχειρίσιμη πραγματικότητα θα έρθουμε στο τέλος Ιανουαρίου. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν θα τελειώσει και οι ελλείψεις θα συνεχίσουν να μας ταλανίζουν, συμπλήρωσε.

Επίσης, πρόσθεσε να μην ανησυχούν οι γονείς γιατί οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά φάρμακα, θα αντικατασταθούν με γενόσημα. Έχει  διασφαλιστεί η επάρκεια και δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από τη διόρθωση τιμών των φθηνών φαρμάκων, συμπλήρωσε.

Τα εισπνεόμενα, έχουν έρθει ήδη στη χώρα και θα αρχίσουν να διατίθενται από την άλλη εβδομάδα, ανέφερε επίσης.

«Πολύ φθηνά φάρμακα των 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν επειδή είναι ασύμφορα, σε αυτά και μόνο θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν θα επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη οι αυξήσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η αύξηση των λοιμώξεων από 25% έως 40% εξαφάνισε τα φάρμακα

Στην παρούσα φάση μεγάλη έλλειψη παρουσιάσουν η παρακεταμόλη και τα αντιβιοτικά. «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πρώτων υλών και τη μεγάλη αύξηση των ιώσεων», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, στη χώρα μας λόγω της αύξηση των λοιμώξεων, αυξήθηκε από 25% έως 40% η ζήτηση και η κατανάλωση φαρμάκων.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Και είχαμε την τύχη να έχουμε μεγάλη τοπική παραγωγή. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες που έχουν ακριβά φάρμακα, δείχνει ότι είναι πρόβλημα μειωμένης παγκόσμιας παραγωγής», είπε ο υπουργός.

«Πολύ φθηνά φάρμακα των 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν επειδή είναι ασύμφορα, σε αυτά και μόνο θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν θα επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη οι αυξήσεις», συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Στα φαρμακεία το πρόβλημα

Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και συγκεκριμένα εντοπίζεται στην καθυστέρηση τροφοδοσίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς η κυβέρνηση από το καλοκαίρι είχε πάρει τα μέτρα της και γι’ αυτό τον λόγο τα φάρμακα βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία τα οποία έχουν πλήρη επάρκεια», υποστήριξε ο υπουργός.

Επιπλέον, με στόχο την επάρκεια φαρμάκων, στο σκέλος των παράνομων εξαγωγών διευρύνθηκε η λίστα με τα φάρμακα που απαγορεύτηκε να φεύγουν από τη χώρα και αυξήθηκαν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες.

«Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε να ενημερώνονται γιατροί και πολίτες και στην περίπτωση που υπάρχουν φάρμακα σε έλλειψη, θα λέμε ποια θα είναι τα ισοδύναμά τους», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Έλεγχοι σε 9 φαρμακευτικές εταιρείες

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την διενέργεια ελέγχου σε 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, για πιθανά αποθέματα φαρμάκων τα οποία δεν έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με την αρωγή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), όπως είπε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) συμφώνησε αύξηση στην παραγωγή γενοσήμων, ώστε να τροφοδοτείται η κοινότητα με γενόσημα φάρμακα, εκεί που υπάρχει έλλειψη.

Μάλιστα, θα υπάρξει και ενημερωτική καμπάνια από την πλευρά του ΕΟΦ για το ποια φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν με γενόσημα, όταν παρουσιάζουν έλλειψη.

Σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ελλειπτικά φάρμακα, όπως είναι τα αντιβηχικά, αντιεμετικά και τις αντιβιώσεις, αυτή θα εφαρμοστεί μόνο σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθεντο μέχρι σήμερα και με χειρόγραφη συνταγή, και όχι σε μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ). «Πάμε στην αποκλειστική ηλεκτρονική συνταγή για να παρακολουθούμε τη χορήγηση», εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά τα παιδικά σιρόπια και τα αντυπυρετικά, θα υπάρξει υποκατάσταση με γενόσημα, όπου υπάρχουν, σημείωσε ο υπουργός. Σε φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες δραστικές ουσίες από την παγκόσμια αγορά, αυτά θα υποκατασταθούν με παραγγελίες από τον ΙΦΕΤ.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία απευθύνθηκε στους αξιωματούχους της ΕΕ ζητώντας τη συναργασία όλων των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Ευρώπη, ωστόσο, θα αργήσει να απεξαρτηθεί  από τις πρώτες ύλες της Ινδίας και της Κίνας. «Η χώρα μας είναι τυχερή που διεθέτει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Σκανδαλώδης η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις φαρμάκων

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σκανδαλώδη παρέμβαση», καθώς όταν ήταν κυβέρνηση, όπως είπε, προχώρησε σε αυξήσεις στις τιμές ακριβών φαρμάκων, ευνοώντας τις μεγάλες πολυεθνικές, όπως π.χ. τη Novartis, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Αντίθετα η κυβέρνησή μας πέτυχε 450 εκατ. ευρώ εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχνία στις τιμές νέων φαρμάκων που εισέρχονται στην αγορά. Είναι θράσος αυτοί που αύξησαν τα φάρμακα, να εγκαλούν την κυβέρνηση που πέτυχε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις», επισήμανε σε υψηλούς τόνους ο Θάνος Πλεύρης.