Πλεύρης προς τους Ιατρικούς Συλλόγους: «Σας ζητάμε να πείσετε τους γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θάνος Πλεύρης
Στους επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας απευθύνθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παρέστη και μίλησε στη σύνοδο των προέδρων με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου (13/11) οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας βρέθηκαν σε σύσκεψη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενημέρωσε τους γιατρούς για τις ανάγκες που υπάρχουν στο δοκιμαζόμενο από την πανδημία υγειονομικό σύστημα, και τους κάλεσε να ενταχθούν στο ΕΣΥ οικειοθελώς, καθώς εάν δεν ανταποκριθούν, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης, η πολιτεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

«Η πίεση αφορά και σε περιστατικά covid και σε non covid, καθώς είναι συνεχώς αυξανόμενη η επέκταση της πανδημίας», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θέλαμε για να μπορέσει να στηριχθεί το ΕΣΥ. Σας ζητάμε να πείσετε τα μέλη σας. Αν υπήρχε μεγάλη παρουσία από τα μέλη σας, δεν θα υπήρχε επιβάρυνση με άλλες διαδικασίες και ανάγκη επίταξης υπηρεσιών και επιστράτευση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.  Με τις ιδιωτικές κλινικές ήρθαμε σε πλήρη συμφωνία. Εξασφαλίσαμε 650 απλές κλίνες σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ακόμη και τώρα πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η ανταπόκριση από την πλευρά των γιατρών», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Οι επικεφαλής της Υγείας παρέθεσαν στους γιατρούς στοιχεία για τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί) και κυρίως στις επιβαρυμένες από το επιδημιολογικό φορτίο περιοχές τις χώρας.

Οι ελλείψεις αυτές, όπως είπαν, ξεπερνούν τους 100 γιατρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κιλκίς, όπου σε ολόκληρο τον νομό δεν υπάρχει κανένας πνευμονολόγος.

Τι ζητούν από την πλευρά τους  οι γιατροί

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρέθεσε αναλυτικά τα επιπλέον κίνητρα (οικονομικά και ευέλικτο ωράριο) που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την ικανοποίηση των γιατρών.

Ενώ από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως οι γιατροί βρίσκονται πάντα στο πλευρό της πολιτείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά διατύπωσε παράλληλα τα αιτήματα και τις επιφυλάξεις των γιατρών που σχετίζονται κυρίως με την ευελιξία στο  ωράριο απασχόλησης, αλλά και το θέμα της νομικής κάλυψης τους.

«Ήμασταν οι πρώτοι που προτείναμε την υποχρεωτική μάσκα την άνοιξη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι από το νόμο σύμβουλος της πολιτείας αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Οι ιδιώτες γιατροί που θα επιστρατευτούν θα πρέπει να έχουν και κάποιες διευκολύνσεις. Να μην μπορούν, για παράδειγμα, να κληθούν για ποινικά αδικήματα, εκτός από την περίπτωση του δόλου και της ιατρικής αμέλειας, αλλά ούτε και για αστικές διεκδικήσεις απέναντι τους. Πρέπει να τολμήσουμε για την αναμόρφωση του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί αισθάνονται, όπως λένε, εκτεθειμένοι κάτω από το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που υπάρχει στα νοσοκομεία με το κίνημα των αντιεμβολιαστών και τους δικηγόρους που αυτοί επιστρατεύουν, αρνούμενοι τις ιατρικές πράξεις που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα νοσηλείας του κορονοϊού. Και ζητούν νομική «ομπρέλα» από την πλευρά της πολιτείας, που θα τους κατοχυρώνει από τη βροχή κακόβουλων μηνύσεων των αντιεμβολιαστών και θα τους επιτρέπει να εκτελούν απερίσπαστοι το καθήκον τους.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, οι γιατροί θα κληθούν να αποφασίσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει τεθεί προς το παρόν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την επίταξή τους.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, είπε: «Εμείς και ειδικά στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε άμεση συνεργασία και με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και με το Υπουργείο Υγείας και θα καταφέρουμε να μη χρειαστεί επιστράτευση γιατρών όπως και στην προηγούμενη πανδημία».
Οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανταπόκριση των συναδέλφων τους, λέγοντας πως ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρατευθεί ένας αριθμός γιατρών σε κάποιες ειδικότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες, αυτός ο αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μικρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν