Πλεύρης: Παρέμβαση για τις ελλείψεις φαρμάκων «Να δηλώσουν άμεσα οι φαρμακαποθήκες τα αποθέματά τους»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παρέμβαση για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων έκανε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Υγείας είναι κατηγορηματικός: Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Φαρμακοποιοί: «Δραματικές και καθημερινές οι ελλείψεις»

Οι φαρμακοποιοί έρχονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες τις εποχής. Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων αυτήν την εποχή, είναι: σιρόπια Depon για παιδιά, αντιβιοτικά (π.χ. Augmentin), εισπνεόμενα (Flixotide, Aerolin), αντιβηχικά (Aerius), αλλά και αντιιικά.

«Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για τους γονείς, καθώς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας το φάρμακο που θα ανακουφίσει το παιδί τους από συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός κ.ά.», εξηγεί ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος και προσθέτει πως το πρόβλημα εστιάζεται -εκτός από την αυξημένη ζήτηση- και στις παράλληλες εξαγωγές.

Ένα φαινόμενο κατά το οποίο φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την εγχώρια αγορά.

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας, το οποίο προσπαθεί να το επιλύσει με μεθοδευμένες κινήσεις και ελέγχους σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες, αλλά και με απαγόρευση των εξαγωγών από τον ΕΟΦ σε επίμαχα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, μόλις λήξει η άρση, γίνονται πενταπλάσιες εξαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε τα φάρμακα στην άκρη για να τα στείλουν αργότερα στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι λύση. Ειδικά στη φάση της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων», προσθέτει ο Κώστας Λουράντος.