Πλεύρης: Πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα σήμερα – Συνεδριάζει η Επιτροπή για την επίσπευση των μέτρων πριν από τις 3 Ιανουαρίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
“Βόμβα” από τον Θάνο Πλεύρη για το ύψος των σημερινών κρουσμάτων. Θα ξεπεράσουν τις 15 χιλιάδες οι ημερήσιες μολύνσεις. Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Υγείας. Από σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες, στην ψυχαγωγία και στα γήπεδα.

Ρυθμιστής για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ενόψει της τρομακτικής εξάπλωσης του ιού Όμικρον θα είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ. «Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται. Ωστόσο, εάν δούμε αύξηση στις νοσηλείες, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν από τις 3 Ιανουαρίου», δήλωσε συγκεκριμένα.

Επικρατεί η Όμικρον γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα”, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Οι νοσηλείες που έχουμε σήμερα στο σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αφορούν ανθρώπους που έχουν νοσηλευθεί από την μετάλλαξη Δέλτα. Δύο άνθρωποι με Όμικρον εισήχθησαν προληπτικά στο νοσοκομείο, όταν δεν γνωρίζαμε ακόμα ότι το νέο στέλεχος προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, όπως είπε ο υπουργός. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί νοσηλείες, ή οι πιθανές νοσηλείες θα είναι μικρής διάρκειας.

Οι ειδικοί θα εκτιμήσουν τα σημερινά αλλά και τα αυριανά κρούσματα και δεν αποκλείεται να επισπευστούν τα μέτρα. “Το θεωρώ πολύ πιθανό” είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, προεξοφλώντας πως τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά.

Έχουμε δύο στοχεύσεις: εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς“, πρόσθεσε.

Για τη διασπορά είπε πως στην Αττική πλέον μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα, αφού εκείνη η μετάλλαξη «δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%».

Δεν αποκλείεται μάλιστα η επέκταση της υποχρεωτικότητας για την πρώτη δόση και την τρίτη δόση  και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, ανέφερε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο. “Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι” είπε και σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας και για την πρώτη δόση.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση και πλέον αναμένεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.