Πλεύρης – Οικονόμου: Αναλυτικά τα μέτρα για τις γιορτές – Με ισχύ από αύριο 24/12

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Την πρώτη δέσμη μέτρων για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξειδίκευσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Περισσότερα μέτρα θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά, μετά από νέες εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τις τελευταίες δυο μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, είπε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους λόγους. Καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον θα υπάρξει σε 10 με 15 μέρες.

Άνω του 72% των πολιτών έχει κάνει την τρίτη δόση, ενώ γενικά ο εμβολιασμός είναι στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στο γενικό πληθυσμό.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι το πρώτο σκέλος των νέων μέτρων θα ισχύει από αύριο και το δεύτερο από τις 3 Ιανουαρίου.

 Από αύριο στις 06:00 έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
  • Οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη μέρα από την άφιξή τους και την τρίτη μέρα.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Από τις 3 Ιανουαρίου θα υπάρξουν νέα μέτρα, περιοριστικά όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, που θα αφορούν στο ωράριο στη διασκέδαση, στις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία αλλά και γενικότερα μέτρα που θα αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Αλλά όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν στις 27 Δεκεμβρίου όταν θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να εισηγηθεί.