Πλεύρης: «Οι άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν 4η δόση – Τέσσερις φορές αυξημένο το όφελος»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι στις ΜΕΘ, διαπιστώνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει το ισχύον πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παρότρυνε τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους "ευάλωτους" από άποψη υγείας συνανθρώπους μας, να κάνουν την 4η (δεύτερη αναμνηστική) δόση του εμβολίου κατά της Covid.

Η Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), συστήνουν στους άνω των 60 ετών και στις ευάλωτες ομάδες, να εμβολιαστούν τώρα, καθώς «είναι τώρα ο σωστός χρόνος», όπως δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό και συγκεκριμένα, για τους πολίτες 30 – 59 ετών, για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό, καθώς δεν υπάρχει σύσταση με βάση την ηλικία.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αν και οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο το οποίο να προφυλάσσει από τη μόλυνση Covid, αλλά και από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε αυτό θα είναι έτοιμο.

«Συνεπώς, τα εμβόλια τα οποία έχουμε, μας προστατεύουν αποδεδειγμένα από τη βαριά νόσηση και όσοι είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα», ανέφερε ο ίδιος.

Πλεύρης: Είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως τις μέρες αυτές βρισκόμαστε στην κορύφωση του θερινού πανδημικού κύματος, ενώ κατά την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει σταδιακή μείωση.

Στο κύμα αυτό, υπήρξαν πολλές απλές νοσηλείες, αλλά -σύμφωνα με τον κ. Θάνο Πλεύρη- αυτές δεν μεταφέρθηκαν σε νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στο βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες που είναι οι κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ως προς τα μέτρα, αλλά οι συστάσεις να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή κλειστός χώρος και να προσέχουμε ώστε να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός, υπάρχουν», κατέληξε.