Πλεύρης για Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού: Με το νόμο «Γιατρός για όλους», όλοι οι πολίτες αποκτούν προσωπικό γιατρό

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατρός
Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού και τη νέα προσπάθεια οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Σήμερα η παγκόσμια ημέρα οικογενειακού γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με το νόμο «Γιατρός για όλους», όλοι οι πολίτες αποκτούν επιτέλους δωρεάν προσωπικό γιατρό», έγραψε σε tweet του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνοδεύοντας την ανάρτηση του με ανάλογο βίντεο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα πλεονεκτήματα που θα έχει ο έλληνας πολίτης μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι τα κάτωθι. 

  • Κάθε πολίτης αποκτάει δωρεάν προσωπικό γιατρό που θα είναι ο σύμβουλος του για όλα τα θέματα Υγείας.
  • Κάθε πολίτης θα έχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
  • Κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν συνταγογραφημένα φάρμακα και εξετάσεις.

Ξανθός: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα»

Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού, απέστειλε και η αντιπολίτευση. Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει πως ο πρόσφατος νόμος για τον «προσωπικό» γιατρό αυξάνει τα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών και αυξάνει την οικονομική επιβάρυνσή τους:

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τον όρο και τη φιλοσοφία του οικογενειακού γιατρού, απαξιώνει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ),  αγνοεί  τις συστάσεις του ΠΟΥ  για   στροφή στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία. Ο νόμος για τον «προσωπικό» γιατρό ακυρώνει μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδικούς και πολίτες και δρομολογεί την «αγοραία μετάλλαξη» του ΕΣΥ και της ΠΦΥ. Αυξάνοντας τα εμπόδια πρόσβασης, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και τις υγειονομικές ανισότητες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός.