Πλεύρης για Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δημιουργήσαμε δίχτυ προστασίας για τα άτομα με HIV αλλά και για την πρόληψη»

  • Γιάννα Σουλάκη
Στην παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόληψη απέναντι στον ιό ΗΙV, αλλά και την θεραπευτική και νομική κάλυψη των φορέων και πασχόντων, έκανε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα 1η Δεκεμβρίου και το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μια ακόμη θεσμοθέτηση για την προστασία των ατόμων απέναντι στην ΗΙV λοίμωξη. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δρομολογήθηκε το Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη και η ένταξη στη συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών θεραπειών.

Δείτε επίσης: ΦΕΚ: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV και εντάσσονται στη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα

Οι δράσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε σειρά πολλών άλλων κατά τον τελευταίο διάστημα, τις οποίες απαρίθμησε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή. Αυτές είναι:

  • με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας έχει νομοθετηθεί το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε άτομα με HIV λοίμωξη που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή,
  • στον νόμο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή νομοθετήθηκε η σύσταση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο «Αττικόν» και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, το να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με HIV να τεκνοποιήσουν μέσω IVF.

«Πολύ σημαντικό όμως και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό είναι ότι πλέον νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να χορηγείται ως προληπτικό μέσο στα άτομα τα οποία κάνουν μια σεξουαλική ζωή η οποία μπορεί να έχει επικινδυνότητα έκθεσης στον ιό η προφυλακτική αγωγή Prep. Η Prep όπως γνωρίζετε είναι ένα προληπτικό μέτρο το οποίο λαμβάνοντάς το τα άτομα αυτά, αυτομάτως δεν κινδυνεύουν από την έκθεση σε HIV λοίμωξη. Το νομοθετήσαμε και πλέον είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της υπουργικής απόφασης. Όλα αυτά τα άτομα θα προστατεύονται γιατί είναι το βασικό προληπτικό μέσο το οποίοι έχουμε η Prep και πρέπει να αναφέρουμε ότι και η αποζημίωση θα είναι εξ’ ολοκλήρου καλυπτόμενη από τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Στο επίπεδο της πρόληψης, η στόχευση είναι -όπως πρόσθεσε ο υπουργός- η γρήγορη διάγνωση, «οι προληπτικές διαδικασίες στα αντιρετροϊκά φάρμακα και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στην παγκόσμια ημέρα για το AIDS έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τα άτομα που πάσχουν από HIV λοίμωξη, αλλά και ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας πρόληψης για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Όλες αυτές οι δράσεις είναι σημαντικό να στηριχθούν και δεν έχουνε ούτε κομματικό χρώμα, ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε», κατάληξε ο Θάνος Πλεύρης.