Πλεύρης για «λουκέτο» στις δύο φαρμακαποθήκες: «Κανένας δεν παίζει με τη Δημόσια Υγεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
πλεύρης
Όλοι και χωρίς εξαίρεση υποβάλλονται σε ελέγχους και κανένας δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια Υγεία, ανέφερε σε αυστηρούς τόνους σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΟΦ να θέσει σε αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα.

Δημόσια θέση πήρε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τα πρώτα «λουκέτα» που έπεσαν σε φαρμακαποθήκες, οι οποίες κατά παράβαση της εντολής του ΕΟΦ αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά, αλλά και αρνήθηκαν να υποβληθούν στους σχετικούς ελέγχους.

Ο υπουργός κ. Πλεύρης, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φάρμ. εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

Δείτε επίσης – Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ κλείνει δύο φαρμακαποθήκες επειδή δεν δήλωσαν τα αποθέματά τους

Δείτε την ανάρτηση

Σε αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα

Με απόφασή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανέστειλε την άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, όχι μόνο δεν δήλωσαν τα αποθέματά τους, αλλά και δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο.

Με δύο αποφάσεις του ο Οργανισμός γνωστοποιεί, επίσης, ότι η αναστολή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα η φαρμακαποθήκη αρνείται να υποβληθεί σε επιθεώρηση από τα ειδικά κλιμάκια.

Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι δύο ανακοινώσεις του ΕΟΦ

Η ανακοίνωση για την πρώτη φαρμακαποθήκη είναι η εξής:

«Την αναστολή της υπ. αριθμ. 81225/7-12-2022 άδειας χονδρικής πώλησης στη φαρμακαποθήκη OLYMPOS PHARM M.IKE, 2o χλμ Επαρχ.Οδού Κατερίνης-Ν.Εφέσου, 601 00 Κατερίνη, λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας».

Η ανακοίνωση για τη δεύτερη φαρμακαποθήκη:

«Την αναστολή της υπ. αριθμ. 22917/ 20/10/2021 άδειας χονδρικής πώλησης στη φαρμακαποθήκη ΑΖ ΦΑΡΜ Μ.ΙΚΕ, Προέκταση Καπετάν Χάψα 0, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης, λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας».

Η αναστολή και στις δύο περιπτώσεις ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ.
«Ως εκ τούτου η φαρμακαποθήκη δεν νομιμοποιείται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα», τονίζει ο ΕΟΦ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν