«Φως» για πιθανή επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέσα στον Οκτώβριο

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα άνευ αποδοχών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ για μία φορά την εβδομάδα, αλλά και να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε σήμερα πως η απόφαση για το αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, μπορεί να ληφθεί ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κ. Πλεύρης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα».

«Παρακολουθούμε την πανδημία και αντί να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου για την τύχη τους -αν επιστρέψουν ή όχι- θα δούμε και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πλεύρης: «Δεν περιμένουμε άλλα καλύτερα εμβόλια από αυτά κατά της Όμικρον 4 και 5»

Για τους εμβολιασμούς με τα νέα δισθενή επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 και με τα οποία ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως «σήμερα έχουμε τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια. Δεν περιμένουμε άλλα. Αυτό τι σημαίνει; Εκτός του ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση που προστάτευαν όλα τα άλλα, είναι στοχευμένα ειδικά και για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4, Όμικρον 5, άρα σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό προστατεύει και από την απλή μόλυνση».

Δείτε επίσης: Όμικρον 5: Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια – Θα μπορούν να προλάβουν τη μόλυνση;

Οι οδηγίες, όπως είπε, παραμένουν οι ίδιες για τους άνω των 60 ετών. Υπάρχει σύσταση για όσους έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας. «Σε όλες τις άλλες ηλικίες δεν υπάρχει σύσταση, αλλά σε συνεννόηση με τον γιατρό, εάν τυχόν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας που δικαιολογεί το εμβόλιο, πάμε και το κάνουμε», υπογράμμισε.

«Σε τρεις φάσεις το σχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό – Βρισκόμαστε στην πρώτη»

Σε ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως θα προχωρήσει σε 3 φάσεις, με την πρώτη να έχει ήδη ολοκληρωθεί.

«Η πρώτη φάση ήταν γενικοί γιατροί παθολόγοι και γιατροί του Δημοσίου, κατα την οποία βρήκαμε 3.400 γιατρούς. Οι 3.400 γιατροί είχαν μία δυναμική κάλυψη περίπου 6.000.000 κόσμο, ήδη έχουν εγγραφεί 4.200.000 στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές, αλλά ειδικά στην Αττική πια έχει εξαντληθεί η δυναμική», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πλέον ξεκινά η δεύτερη φάση που μπαίνουν 10 ειδικότητες με βάση την παθολογία. «Υπολογίζουμε 10 Οκτωβρίου να έχουν μπει αυτοί οι γιατροί, γιατί είναι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, άρα από τις 10 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, θα ξανανοίξει ουσιαστικά το σύστημα που παραμένει ανοιχτό αλλά έχουμε πει στους συμπολίτες μας ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό κοντά στην περιοχή τους να ψάξουν αλλού», τόνισε.

«Θα έχουμε νέα πληθώρα γιατρών που θα αφορούν και τις ειδικότητες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο θα έχουμε το τρίτο στάδιο που πια θα είναι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και στην πορεία θα ανοίξουν κάποια στιγμή και οι παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν