Πλεύρης: Έρχονται νέα μέτρα μετά τις γιορτές – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των επιστημόνων

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των ειδικών για την εισήγηση των σχετικών μέτρων.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποιο χώρο και αν εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνο άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Πλεύρης: «Μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους οι υγειονομικοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 31 Μαρτίου»

Νωρίτερα ο κ. Πλεύρης απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, πως εάν δεν εμβολιαστούν το επόμενο τρίμηνο, ενδέχεται ακόμη και να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους.

«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο των αναστολών των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, όμως δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημείωσε πως «η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ».

Ερωτηθείς πριν λίγο από τον εισηγητή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη εάν αυτό σημαίνει ότι θα απολυθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ​μετά τις 31 Μαρτίου του 2022, ο Θάνος Πλεύρης είπε «η κυβέρνηση εξετάζει εάν ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους υγειονομικούς του ΕΣΥ». 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν