Πλεύρης: Ενδεχόμενο παράτασης στις αναστολές υγειονομικών μετά τις 31 Μαρτίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Παθολογικές
Oι υγειονομικοί αυτή τη φορά δεν επηρεάζονται εργασιακά εξαιτίας του μέτρου της υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης, ωστόσο, έρχεται "πέλεκυς" από τις 31 Μαρτίου και μετά, αναλόγως των υγειονομικών συνθηκών που θα επικρατούν τότε, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Δεν μπαίνουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση, όμως, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα για τη μετάβαση στην εργασία τους, σύμφωνα με το εργασιακό πρωτόκολλο του κορονοϊού, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Πρέπει να ακολουθήσουν το  εργασιακό πρωτοκολλο, με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι», είπε μιλώντας το πρωί στο Mega.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, οπότε και θα αποφασιστεί η «τύχη» των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενδέχεται και να παραταθεί η αναστολή των εργασιακών καθηκόντων τους:

«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή οχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι 1000 άτομα από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή όχι . Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους, είπε επίσης: Είτε με 3μηνες συμβάσεις (μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις) ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και μέσω άλλων οδών, πρόσθεσε.

«Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Προσληψεις υγεινομικών

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ: «Στο ΕΣΥ έχουν προσληφθεί αυτά τα 2 χρόνια, 12.000 επικουρικό προσωπικό, διετίες δηλαδή που παρατείνονται, 2000 μόνιμο προσωπικό, και τις επόμενες μέρες θα βγει προκήρυξη για 4.000 μόνιμο προσωπικό νοσηλευτικό προσωπικό, 1.910 θέσεις προσωπικό και 700 θέσεις ιατρών. Καλύπτονται οι ανάγκες ωστόσο έγινε περαιτέρω ενίσχυση με το επικουρικό προσωπικό. Οι 4.000 μόνιμοι κατά βάση θεωρούμε ότι μπορεί να είναι από τους ανθρώπους που επιζητούν την μονιμότητα», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.