Πλεύρης: Αποκλιμάκωση μέτρων μέχρι τέλη Αυγούστου και το φθινόπωρο πιθανόν νέα έξαρση

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Το μήνυμα ότι δεν έχουμε ακόμη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία του κορονοϊού έστειλε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η κυβέρνηση και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απόσυρση και των τελευταίων μέτρων του κορονοϊού (μάσκες και πιστοποιητικά εμβολιασμού), τα οποία όμως πιθανότατα θα επανέλθουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, την επικείμενη κατάργηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και το θέμα του ΑΧΕΠΑ έδωσε απαντήσεις ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Η πανδημία βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όπως είπε, παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη, όχι μόνο λόγω των μέτρων που ελήφθησαν αλλά και εξαιτίας της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ως προς την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υγείας τόνισε πως υπάρχουν και πολλά εξιτήρια (χθες 411 εισαγωγές και 370 εξιτήρια), δηλαδή η αναλογία παραμένει σε μια ισορροπία «ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια», πρόσθεσε.

Παράλληλα έδωσε στοιχεία για την αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, λέγοντας πως σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 κενές απλές κλίνες Covid-19, ενώ στις κλίνες ΜΕΘ, από τους περίπου 700 διασωληνωμένους, έχουμε πέσει στους 350.

«Το γεγονός ότι δεν πιέζεται τώρα το ΕΣΥ δεν οφείλεται μόνο στην Όμικρον. Όμικρον είχαμε και τον Ιανουάριο. Τώρα βλέπουμε τα οφέλη από τα μέτρα της υποχρεωτικότητας και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης», σχολίασε συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας.

Ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο

Η εικόνα στο ΕΣΥ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω, αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο, επισήμανε ο κ. Πλεύρης και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε αργά.

«Έχουμε κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα βλέπουμε και πώς κινείται η πανδημία. Επ’ αυτού του πλάνου θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει της πορείας της πανδημίας και η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις», επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το «καμπανάκι» που σήμανε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε και τις επικρίσεις του για «χαλαρότητα» των πολιτικών που εφαρμόζονται και για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως είχε σχετική συνομιλία με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ:

«Μίλησα με τον κύριο Hans Kluge και υπάρχει μεγάλη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ενδεχομένως από το Σεπτέμβρη, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε πάλι έξαρση. Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η πανδημία έχει μία δυναμική. Παρακολουθούμε την πανδημία και βάσει της πορείας της κλιμακώνουμε και αποκλιμακώνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν παράγουν νοσηλείες, επομένως θα ήταν δογματικό να παραμείνουμε σε ένα σκληρό μοντέλο. Αν μεταβληθούν αυτά τα στοιχεία, προφανώς αυτό το μοντέλο θα αλλάξει», τόνισε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του προστίμου στους ανεμβολίαστους

Σχολιάζοντας την χθεσινή εξαγγελία για κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους από τις 15 Απριλίου και μετά, ο υπουργός Υγείας είπε πως το μέτρο ήταν αποτελεσματικό, καθώς εμβολιάστηκαν λόγω της πίεσης, περισσότεροι από 250.000 πολίτες (από το σύνολο των 560.000 ανεμβολίαστων) που ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό των άνω των 60 ετών. Η εμβολιαστική κάλυψη μετά την επιβολή του προστίμου σ’ αυτή την κατηγορία του πληθυσμού, άγγιξε το 90% είπε.

Το συνολικό πρόστιμο που θα καταλογιστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου θα αγγίξει τα 300 ευρώ.

«Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε. Το Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.