Πλεύρης: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού – Παραμένει σε νοσοκομεία και αστικές συγκοινωνίες

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Παραμένει η προτροπή και η σύσταση από τους επιστήμονες για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από ευπαθείς πολίτες που δεν πρέπει να μολυνθούν από Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρη. Ως προς την απόφαση για την κατάργησή της, οι επιστήμονες κατέληξαν μετά από συνεδρίαση και η κυβέρνηση έκανε δεκτό, να καταργηθούν σε όλους τους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουνίου, αλλά με εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Καλό θα ήταν να φορούν όλοι τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Nωρίτερα, και μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών στοιχείων και με δεδομένη την αποκλιμάκωση της πανδημίας, οι επιστήμονες αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους, οι μάσκες να καταργηθούν:

σε μέσα μαζικής μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ).
στο λιανεμπόριο

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική:

  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς αριθμημένες θέσεις (αστικές συγκοινωνίες, μετρό, λεωφορεία, τραμ)
  • από την 1/6 έως 15/9 στις Μονάδες Υγείας, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ισχυρή είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους συνωστισμού. Οι αποφάσεις για τα σχολεία και τα κρουαζιερόπλοια θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση.