Πλεύρης: Αν κάποιο παιδί με οξεία ηπατίτιδα χρειαστεί μεταμόσχευση, θα πάει στην Ιταλία

  • Γιάννα Σουλάκη
ηπατίτιδα
Με αφορμή τα τρία περιστατικά παιδιών στα οποία εντοπίστηκε η αγνώστου αιτιολογίας οξεία ηπατίτιδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σήμερα ήταν καθησυχαστικός. Εάν παραστεί ανάγκη μεταμόσχευσης για οποιοδήποτε παιδί, το υπουργείο Υγείας έχει σύμβαση με μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας, σημείωσε ο ίδιος.

«Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο», δήλωσε σήμερα στον Real FM, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα τρία παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 14 και 18 μηνών, αλλά και 10 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας και δηλώθηκαν επισήμως, ως «ύποπτα κρούσματα» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με βάση τις προδιαγραφές του δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Θάνος Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.

«Υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», είπε συγκεκριμένα.

Πως προέκυψαν τα τρία περιστατικά

Τα τρία κρούσματα προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο που πραγματοποίησε από τις αρχές Ιανουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα τρία παιδάκια πληρούσαν τον ορισμό του «ύποπτου κρούσματος» με βάση τη συμπτωματολογία και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν την ύπαρξη λοιμογόνου παράγοντα (μικροβίου ή ιού), δηλαδή τους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας (Α-Ε).

“Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί έλεγχο ανά 15 μέρες περίπου, εξετάζοντας τα περιστατικά που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Όσον αφορά στα τρία παιδάκια, είναι όλα καλά στην υγεία τους και εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν