Πλεύρης: Αμετακίνητος για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση δηλώνει συχνά πως το ζήτημα της παύσης της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών την απασχολεί και το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σήμερα φάνηκε κάθετος. Θα παραμείνουν σε αναστολή έως τις 31/12/22, είπε.

Αν και έχουν αρθεί όλα τα προστατευτικά μέτρα από την πανδημία, με τελευταίο την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα 1η Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας παραμένει αμετακίνητο στην απόφασή του για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στο ΕΣΥ.

Μαζί με την εξαίρεση των υγειονομικών δομών από την κατάργηση του μέτρου της χρήσης μάσκας, παραμένει και η απόφαση για τη μη επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή από το περασμένο φθινόπωρο.

Το δεδομένο αυτό, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετεί για Covid και αντιστοίχως είναι σε αναστολή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31/12», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί στο Mega.

Ωστόσο, άφησε ένα ανοιχτό «παραθυράκι» λέγοντας πως μόνο εάν προκύψουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα θα ληφθούν εκ νέου αποφάσεις, είτε προς το αυστηρότερο είτε προς το ηπιότερο.

«Αυτό που έχουμε αποφασίσει ως κυβέρνηση είναι, να παρακολουθήσουμε την πανδημία. Εάν κρίνουμε ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι βάσει της πανδημίας, ναι, θα επιστρέψουν», ανέφερε συγκεκριμένα.

Πλεύρης: «Να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν»

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα «πρόστιμα» και οι «ποινές» που αναγκάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση είναι για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές:

«Πιστέψτε με δεν είναι ευχάριστο ούτε να βάζεις πρόστιμα άνω των 60, ούτε να βάζεις κόσμο σε αναστολή. Χάρη στο πρόστιμο άνω των 60, αυτά που έδειξε και ο κύριος Τσιόδρας για τους εμβολιασμούς, σώθηκαν 39.000 κόσμος. Κόσμος που ενδεχομένως πιέστηκε τη στιγμή του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως ο εργαζόμενος στην υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να μην είναι εμβολιασμένος.

«Προσωπική μου θέση είναι ότι, θα έπρεπε να ήταν τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για να είσαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους καλούμε να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στις θέσεις τους», κατέληξε.